Пътниците в Пловдив кръстиха щъркели малките автобуси

Малките автобусчета, „долетели” в Пловдив преди няколко години, остроумно са кръстени „щъркели”.

Превозвачите обясняват, че в конкурсните условия, изготвени от Община Пловдив, са заложени както големи автобуси, така и малки. Затова всички фирми – „Автобусни превози – Пловдив”, „Меритранс”, „Автотранс Чолаков”, КЗТ „Златанови” и „Хеброс бус”, които обслужват 29-те градски линии по договор с общината, имат и от двата вида рейсове. В „Хеброс бус” те са единици.

Пътниците са абсолютно прави, че „щъркелите” са неудобни. Повечето от рейсовете по линия № 1 на „Автобусни превози – Пловдив” са големи и са оборудвани с климатици. Но бусчето, пуснато вчера по обяд, когато ученици бързат за училище, е претъпкано. Повечето от хората са принудени да стоят прави, а между двата реда седалки има толкова място, колкото да застанат двама души с умерена физика. Третият няма как да мине, без да ги избута. Ако кондукторът е по-натоварен заради многото хора, настъпва същинска блъсканица за билетчета.

Рейсовете по линия № 9 са на същата фирма, № 10 са на „Автотранс”. В „десетката”, както и в останалите подобни бусчета, има 17 седящи места, едно от които обикновено е заето от кондуктора. Мъка е в такъв автобус да се качи човек с физически увреждания, макар че няколко места са маркирани със знак за инвалиди. Стъпалата са високи, а след тях има още едно, „на втори етаж”. До кабинката на кондуктора има „подиум” и ако рейсът е претъпкан, пътниците се спъват, залитат, удрят се и се блъскат. Нервират се, както и кондукторът.

Линия № 9, по която също от време на време прелитат „щъркели”, е на „Автобусни превози”, № 113 – на „Автотранс”, № 36 – на КЗТ „Златанови”. По тях също вървят малки рейсчета.

Превозвачите уверяват, че пускат „щъркели”, когато пътниците намаляват. Във вторник в 19 часа на спирката срещу Централна гара в такъв бус по линия 113 имаше само двама души. В час пик обаче такива бусчета се превръщат в душегубки.

Пробвали ли сте да пътувате с „щъркел“ във вечерните часове? Бусчето с № 20 на „Автобусни превози“, която има и много от големите нови автобуси с евро 6, препуска по бул. „Христо Ботев“ към Коматево, без да спира на спирките, ако няма за слизане и качване. Олюлява се като пластмасова лодка в бурно море и трябва да се държиш здраво, за да не паднеш. Питате ли ми душата, ама няма какво да правя, съгласява се с репортера кондукторка. Те по цял ден са на този зор.

Проверката, направена на спирката срещу Понеделник пазара във вторник, показа, че за радост на пътниците нормалните автобуси са в пъти повече. По този маршрут минават 12 различни рейса. За 20 минути от 11.30 до 11.50 часа по този маршрут прелетяха 5 „щъркела“ и 16 големи автобуса на различни превозвачи.

www.marica.bg