„Пловдив 2019“ обучава младежи заедно с най-големия дигитален център за изкуства в Европа

Най-големият център за дигитални изкуства в Европа започна курсове за деца и младежи  в Пловдив, като част от образователната програма ФОРУМ 2019  на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

В продължение на 5 уикенда – през май, юни и юли – в Пловдив се провеждат 5 самостоятелни творчески работилници, организирани от  „Арс Електроника“ – Линц и Фондация „Пловдив 2019“. Те се реализират в партньорство с Австрийско посолство – София и колектив Мелформатор.

Творческите работилници се провеждат на 3-ти етаж в СКЛАД – новото пространство за култура в Пловдив, ул.“Екзарх Йосиф“ 16. В тях могат да участват ученици, студенти и млади професионалисти на възраст между 15 и 35 години. Участието е напълно безплатно, с предварителна регистрация през онлайн формуляр, достъпен на сайта на фондацията. Работният език е английски. Следващите дати за обучения са: 23 юни (събота) – работилница „Circuits“ с Илона Шуц, 30 юни (събота)- Ableton Live с Марко Палевич, 7 юли (събота) – BioLab с Андреас Щюрмер.

В рамките на обученията ще се провеждат и публични лекции с едни от разпознаваемите имена от мрежата на водещата организация „Арс Електроника“. На 9 юни от 20.00 часа в artnewscafe, ул. „Отец Паисий“ 38, австрийският артист Армин Пилс ще представи в публична лекция резултатите от втората поред работилница Future Matters, която ще се проведе същия ден от 11.00 до 17.00 часа в СКЛАД-а. Той ще представи също данни от изследвания, свързани с проучвания за различните материали и техните съвременни приложения, както и промяна на функциите им в обществото. По време на лекцията ще се обсъжда и т.нар. интерфейс на човешките материали, също „умни“ и самостоятелно сглобяеми материали. Изследванията са на международните организации Tangible Media Group и Self-Assembly Lab.

Семинарите са част от поредицата „U19 – Създай своя свят“, реализирана като пътуваща образователна платформа към ежегодния фестивал на центъра за дигитални изкуства „Арс Електроника“ с централа Линц, Австрия.

Работилниците, провеждани в Пловдив през 2018 г., имат за цел да вдъхновят участниците и да ги мотивират в представянето на собствени проекти за наградата „U19-Plovdiv-Award“, която предстои в Пловдив през 2019 г. като част от програмата на Европейска столица на културата. U19 са планирани на база проекти, осъществени в рамките на фестивала, като всяка от тях е водена от артист, получил някога наградата U19 Prix Ars Electronica – категория за деца и младежи.

www.podtepeto.com