Правителството се готви да рестартира проекта „Белене“

Правителството окончателно е решило да рестартира проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“.

Това стана ясно, след като премиерът Бойко Борисов обяви, че до седмици кабинетът ще внесе в парламента предложение за отмяна на мораториума върху строителството на втората атомна централа.

Замисълът му е това да се случи преди срещата на държавните и правителствените ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, която ще се проведе през юли в София.

Очевидната причина е потвърденият инвестиционен интерес на Китайската национална ядрена корпорация към проекта, за което съобщи българското енергийно министерство миналата седмица. Управляващите гледат за финансиране и към Русия.

Днес енергийният министър Теменужка Петкова заминава на международния форум „Атомекспо“, организиран от руската държавна компания „Росатом“, която неведнъж е била сочена от правителството като потенциален инвеститор. На миналогодишното си участие на събитието Петкова сондира интереса на компанията да се включи в евентуалното осъществяване на проекта. Възможно е „Белене“ да бъде поставен неформално като тема и на предстоящата среща на върха между ЕС и страните от Западните Балкани, след като наскоро Борисов лансира възможността централата да стане „балкански проект“.

Строежът на АЕЦ „Белене“ беше замразен през 2012 г. по време на първия мандат на Борисов с аргумента, че липсват необходимите финансови средства, за да бъде осъществен. През следващите години Борисов неведнъж лансираше различни варианти за възможната реализация на проекта. Особено след като през 2016 г. Арбитражният съд в Женева постанови, че България дължи 620 млн. евро на руската страна за произведеното досега оборудване за централата.

Досега българската държава е вложила около 3 млрд. лв. в построяването на площадката на централата, нейното лицензиране и закупуването на ядреното оборудване. В края на 2017 г. БАН представи анализ, според който проектът би бил рентабилен, стига крайната му цена да не надхвърли 10.5 млрд. евро. В началото на март т.г. парламентът нареди на енергийното министерство да изготви до 30 юни конкретни предложения какво да се прави с „Белене“. Официалната позиция на правителството досега е, че проектът може да се реализира единствено на пазарна основа, без българската държава да му предоставя гаранции или да сключва дългосрочни договори за изкупуване на произведената електрическа енергия./Сега/