Веско Стайн представя „Мастилени петна“ в Стария град

Асеновградският художник експериментира с различни живописни и графични техники

Изложбата „Мастилени петна“ на асеновградския художник Веско Стайни ще бъде открита на 17 май, четвъртък от 18 часа в хотел-ресторант „Хеброс“ в Старият град в Пловдив.

Веско Стайн е отчасти име, отчасти творчески псевдоним. Съвсем по станимашки с леко намигване, щедро чувство за ирония и самоирония, този асеновградски художник е всъщност отдавна познат и на пловдивската публика, но за пръв път се представя с цялостна самостоятелна експозиция.

Ще го видите във всичките му превъплъщения – като майстор на носталгичния градски пейзаж, като своеобразен наивист, хванал сочните асеновградски кокони в неочаквани пози, като актов живописец, чиито модели са палави, но анонимни под карнавалните си шапки. Експериментира с различни живописни и графични техники. Това, което за някои зрители е непознато, са рисунките в древния източен стил ШАН-ШУЙ – планина-вода. в тях той е сериозен, вглъбен и лаконичен.

Тези пейзажни рисунки са почти черно-бели, монохромни, с внезапни акценти в ярко червено, виолетово и златно – най-царствените багри. И точно според правилата на шан-шуй човешко присъствие няма, то е заменено от убежището на мъдреца – храмът или портата към него.

Леки като дъх, изящни и поетични, те носят духа на Асеновград, българският Йерусалим, съчетал планина и вода под крилото на Бога. Гостите на изложбата ще могат да дегустират деликатните вина на изискана винарска изба.

www.plovdivtime.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *