Веско Стайн представя „Мастилени петна“ в Стария град

Асеновградският художник експериментира с различни живописни и графични техники

Изложбата „Мастилени петна“ на асеновградския художник Веско Стайни ще бъде открита на 17 май, четвъртък от 18 часа в хотел-ресторант „Хеброс“ в Старият град в Пловдив.

Веско Стайн е отчасти име, отчасти творчески псевдоним. Съвсем по станимашки с леко намигване, щедро чувство за ирония и самоирония, този асеновградски художник е всъщност отдавна познат и на пловдивската публика, но за пръв път се представя с цялостна самостоятелна експозиция.

Ще го видите във всичките му превъплъщения – като майстор на носталгичния градски пейзаж, като своеобразен наивист, хванал сочните асеновградски кокони в неочаквани пози, като актов живописец, чиито модели са палави, но анонимни под карнавалните си шапки. Експериментира с различни живописни и графични техники. Това, което за някои зрители е непознато, са рисунките в древния източен стил ШАН-ШУЙ – планина-вода. в тях той е сериозен, вглъбен и лаконичен.

Тези пейзажни рисунки са почти черно-бели, монохромни, с внезапни акценти в ярко червено, виолетово и златно – най-царствените багри. И точно според правилата на шан-шуй човешко присъствие няма, то е заменено от убежището на мъдреца – храмът или портата към него.

Леки като дъх, изящни и поетични, те носят духа на Асеновград, българският Йерусалим, съчетал планина и вода под крилото на Бога. Гостите на изложбата ще могат да дегустират деликатните вина на изискана винарска изба.

www.plovdivtime.bg