Българска народна музика и италиански опери на живо на откриването на Етно панаира в Пловдив

С послание за запазване на етническата толерантност, различните общности в Пловдив откриват днес второто издание на Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела”.

Той се организира от Фондация “Заедно” и народностите с най-стара история в нашия град.

Първите посетители ще пристигат в центъра на града под съпровода на родопска гайда, а официалният старт ще бъде даден в 17.30 ч. на пл. “Аптека Марица” с изпълнения на живо на младите оперни таланти Любомира Петрова и Юрий Илиев. Всеки ден от 18 до 20 ч. по време на Панаира (който ще продължи 5 дни) представителите на различните етноси в Пловдив ще приготвят своите характерни ястия, като всеки кулинарен любител ще има възможността да опита, освен вкусните гозби и истинския домашен хляб на италианци, руснаци, арменци, евреи и турци.

Тази година “Етно кухня на колела” е посветена на ХЛЯБА – свещената храна на трапезата на народите по целия свят и най-старият символ на добруване.

Кулинарните етно вечери в Пловдив могат да се посещават свободно от всички пловдивчани и гости на града. Te ще могат да се насладят на вкусните автентични ястия на пл. “Аптека Марица”, където ще бъде разположена и мобилната кухня на колела.

Изключителна класа ще покажат очаквано представителите на италианската общност в Пловдив на откриването на Второто издание на Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела”. В подкрепа на каузата на градовете Пловдив и Матера като Европейски столици на културата през 2019 г., тази година Панаирът ще бъде открит изключително тържествено с националните химни на България и Италия в изпълнение на живо на младите оперни таланти Любомира Петрова и Юрий Илиев. По-късно по време на тематичната кулинарна вечер градинката на пл. “Аптека Марица” ще бъде “озвучена” от канцонети и прочути арии, докато маестро Марко Лукиари приготвя своите специалитети в мобилната кухня на колела.

Подаръкът за пловдивчани в Деня на италианската кухня, поднася с изключителен финес известният бизнесмен г-н Давиде Кристиано, представител на италианската общност във Фондация “Заедно”. Почитателите на изисканата кухня вече знаят, че италианците са истински ценители на вкусната храна, а красивата музика е естествено допълнение към тази наслада.

На първото издание на панаира през 2017г. италианските аранчини бяха най-предпочитаното ястие по време на тематичната вечер.

„Ч аст от изненадите за гостите тази вечер са Пармеджано от патладжан, лазаня болонезе, прясна паста с рагу от месо, хляб от алтамура и за десерт профитерол с шоколад“, сподели специално за Дарик радио шеф Лукиари и допълни, че продуктите, с които работи, са изцяло италиански. Той не скри задоволството си, че вече доста по-лесно се намират италиански подправки и зеленчуци.

„Преди 10 години, когато дойдох тук, беше трудно да си набавя типично италиански материали, сега е по-лесно, но все пак не всичко се намира, понякога поръчвам директно от Италия по-специфичните неща“, каза още Марко Лукиари.

Той направи паралел между италианската и балканската кухня и определи нашата като тази в Северна Италия, а южно италианската като по-лека със свежи и сезонни зеленчуци и морски дарове.
Марко Лукиари изказа и своите наблюдения за предпочитаните от българите италиански ястия. Според него любима на нашенците е пастата. Неустоимо изкушение за кулинарните любители ще е да опитат от неговите ястия тази вечер. След като е готвил за Брус Уилис и Енрике Иглесиас, шеф Лукиари ще готви специално за всички пловдивчани, които посетят първия ден на Етно панаира.

Тъй като тази година „Етно кухня на колела“ е посветена на ХЛЯБА –свещената храна и основно ястие на трапезата на народите по целия свят, всички гости ще могат да опитат и от италианската „алтамура“. „Pane di Altamura“ e първият хляб в Европейския съюз със защитен произход и наименованиe. Рецептата за него не се е променила и до днес. В нея присъстват само сол, мая, вода и брашно. Хлябът носи названието си от град Алтамура в Южна Италия (провинция ди Бари), където от години наред се смята, че се приготвя най-вкусният хляб. В Алтамура има само няколко лицензирани пекарни, откъдето туристите могат да си купят автентичния хляб.

Както повелява българската традиция, организаторите от Фондация “Заедно” ще посрещнат първите си гости с хляб и сол, под съпровода на гайдаря Радослав Иванов, ръководител на ансамбъл “ДИКАНИ”. Погачите ще бъдат направени специално от три майсторки от НЧ “Дядо Иван Арабаджията” в село Царацово. Всички присъстващи ще поздравят и младите таланти от състава за народни танци “Седенчица”.

Кулинарните етно вечери в Пловдив могат да се посещават свободно от всички пловдивчани и гости на града. Идеята е наред със забавлението, публиката да опознае отблизо и обичаите на етносите, които живеят тук заедно от векове. И тази година надпреварата в приготвянето на кулинарните изкушения отново ще се журира от присъстващите, които ще могат да гласуват за любимото си ястие в реално време.

На 12 май е Денят на руската кухня.
Вкусни изненади ни очакват всяка вечер до 15 май (вкл.) от 17.30 до 20 ч. в градинката на пл.”Аптека Марица”!

“Етно кухня на колела” (Ethno Kitchen on wheels) е проект на Фондация “Заедно”, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в града под тепетата. Проектът е част от Културния календар на на града през 2017 г. и 2018 г., а всички събития са в подкрепа на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г. Официален спонсор на Второто издание е БК Горна баня./Дарик/