17 поети от 13 държави в Международния фестивал на поезията

От днес до 14 май 2018 г. Малката раннохристиянска базилика ще отвори вратите си за езика на поезията. 17 поети от 13 държави идват в Пловдив за първия Международен фестивал на поезията „Орфей“ – Пловдив 2018.


В обединяващата среда на култура, изкуство и литература ще бъдат осъществени две поетически четения, съпътствани от културно-образователен семинар и писателски форум. Гостите на фестивала ще посетят знакови места на българската история и духовност като Бачковския манастир, Тракийската гробница в Старосел и Хисарската крепост; ще се присъединят и към традиционното за Пловдив Празнично шествие утре, 11 май, в чест на делото на светите братя Кирил и Методий.

„Идеята на фестивала е да ситуираме Пловдив в поетическата карта на съвременния свят и да провокираме световните  творци да пишат за нашия град в културно-исторически план„, разказа в интервю за Дарик авторът на фестивала писателят и журналист Антон Баев. Наградите, които ще бъдат раздадени, ще са за стихотворение от поетическите четения, за цялостно авторско представяне, за любовна лирика и за текст от писателския форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига”.

Събитието цели основаването на дълготрайна и стойностна традиция на творческо общуване. Проектът е приносен и за провеждането на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, тъй като е конкретно насочен към създаването и разширяването на културна аудитория и литературни контакти и към създаването на фестивална платформа за провеждането на литературни събития в рамките на тази знакова за Пловдив и България европейска инициатива.

Поетическите текстове на участниците в „Орфей“ – Пловдив 2018 са  публикувани в многоезично книжно издание. Материалите от писателския форум ще излязат в книга билингва (на български и на английски език) след приключването на фестивала.

Специални гости на фестивала ще са Министърът на културата Боил Банов, Министърът на културата на Бившата югославска република Македония  Роберт Алагьозовски, чийто домакин е кметът на Община Пловдив Иван Тотев, председателят на Парламентарната комисия за култура и медии Вежди Рашидов, посланици и културни аташета на страните, откъдето са поетите. Поканени са още министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, както и членове на УС на фондация „Америка за България”, с чиито средства е осъществен проекта за Малката базилика и др.

Проектът „Международен фестивал на поезията „ОРФЕЙ“ – Пловдив 2018“ е реализиран с финансовата подкрепа на „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“ на Национален фонд „Култура“.

www.dariknews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *