17 поети от 13 държави в Международния фестивал на поезията

От днес до 14 май 2018 г. Малката раннохристиянска базилика ще отвори вратите си за езика на поезията. 17 поети от 13 държави идват в Пловдив за първия Международен фестивал на поезията „Орфей“ – Пловдив 2018.


В обединяващата среда на култура, изкуство и литература ще бъдат осъществени две поетически четения, съпътствани от културно-образователен семинар и писателски форум. Гостите на фестивала ще посетят знакови места на българската история и духовност като Бачковския манастир, Тракийската гробница в Старосел и Хисарската крепост; ще се присъединят и към традиционното за Пловдив Празнично шествие утре, 11 май, в чест на делото на светите братя Кирил и Методий.

„Идеята на фестивала е да ситуираме Пловдив в поетическата карта на съвременния свят и да провокираме световните  творци да пишат за нашия град в културно-исторически план„, разказа в интервю за Дарик авторът на фестивала писателят и журналист Антон Баев. Наградите, които ще бъдат раздадени, ще са за стихотворение от поетическите четения, за цялостно авторско представяне, за любовна лирика и за текст от писателския форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига”.

Събитието цели основаването на дълготрайна и стойностна традиция на творческо общуване. Проектът е приносен и за провеждането на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, тъй като е конкретно насочен към създаването и разширяването на културна аудитория и литературни контакти и към създаването на фестивална платформа за провеждането на литературни събития в рамките на тази знакова за Пловдив и България европейска инициатива.

Поетическите текстове на участниците в „Орфей“ – Пловдив 2018 са  публикувани в многоезично книжно издание. Материалите от писателския форум ще излязат в книга билингва (на български и на английски език) след приключването на фестивала.

Специални гости на фестивала ще са Министърът на културата Боил Банов, Министърът на културата на Бившата югославска република Македония  Роберт Алагьозовски, чийто домакин е кметът на Община Пловдив Иван Тотев, председателят на Парламентарната комисия за култура и медии Вежди Рашидов, посланици и културни аташета на страните, откъдето са поетите. Поканени са още министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, както и членове на УС на фондация „Америка за България”, с чиито средства е осъществен проекта за Малката базилика и др.

Проектът „Международен фестивал на поезията „ОРФЕЙ“ – Пловдив 2018“ е реализиран с финансовата подкрепа на „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018“ на Национален фонд „Култура“.

www.dariknews.bg