Персийска музика звучи в Баня Старинна

Ансамбъл от Хорасан ще покаже традиционни песни и танци под тепетата

Поредното събитие – музикален и танцов концерт, част от серията концерти „Пътешествие на звуковете“ – в рамките на изложбата „От Андалусия до Ориента: среща на цивилизации“ ни отвежда в далечната Персия, в епохата на монголската инвазия.

На 10 май, от 18,30 часа фолклорният ансамбъл от певци и танцьори „Сабзевар Ритмик Мюзик Груп „Вершеранг“ ще изпълни музика и танци от провинцията Хорасан, изпълнявани преди празненствата Невруз (Нова Година) ­– традиция, вписана в представителната листа на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство.

Този концерт утвърждава не само глобалността на Европейската изложба, но и интереса на нейните организатори в България към наследствата от цялата културна зона от Запад до Ориента. Серията „Пътешествие на звуците“ не само доставя огромно удоволствие за посетителите, но и служи като мост между различните народи чрез изкуството за постигане на мир и разбирателство.

Вход свободен.

Програма:

18:30 – 19:00  – Приветствени слова и представяне на музикалната и танцова култура на Персия

Представяне на Културното представителство на ИР Иран и на изложбата: доц.д-р Николай Вуков, ИЕФЕМ-БАН, координатор на проект ICANH за България, в рамките на който се провежда изложбата „От Андалусия до Ориента: среща на цивилизации“

Представяне на традиционните танци и обичаи и културата на Персия: д-р Халил Садулла

Приветствено слово от г-н Хамид Реза Азади, директор на Културното представителство на ИР Иран в София

19:00 – 20:00 – Музика и танци в изпълнение на Сабзевар Ритмик Мюзик Груп „Вершеранг“, гр. Сарбедаран, Провинция Хорасан, Иран

www.plovdivtime.bg