140 години Българска армия

6 май е Ден на Храбростта и празник на Българската армия. Традиционният военен парад тази година е по – мащабен заради отбелязването на кръглата 140-годишнина от създаването на Българската армия.
Честването на празника започва с водосвет. Освещаването на бойните знамена и знамената-светини е пред паметника на Незнайния воин в 9 часа.

Военният парад започва на площад „Княз Александър I“ в 10 часа. Командващ е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

Традиционно по площада ще минат представителни блокове на гвардейците, видовете въоръжени сили, специалните сили от 68-ма бригада, военни полицаи. Ще бъде показано и най-доброто въоръжение на армията.

По жълтите павета ще дефилират танк Т-72, бронирани машини БМП-1 и БМП-23 и друга сухопътна техника.
Военно-въздушните сили ще покажат вертолетите Ми-17, който ще носи националният флаг, както и вертолетите Ми-24 и „Кугър“, военнотранспортния самолет „Спартан“, учебните самолети „Пилатус“ и бойните самолети Су-25 и МиГ-29. Гвоздеят в парада обаче ще бъдат пусковите установки от зенитно-ракетни комплекси С-300, С-125 и С-200.

За първи път чуждестранна военна част ще вземе участие на парада на 6 май. В него ще участва рота от армията на Македония.
В 12 часа е тържествената смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Администрацията на президента.

След като участва в тържествената програма за празника в София държавният глава Румен Радев ще присъства на възпоменателна церемония по случай 6 май на българския военен мемориал в Ново село, Република Македония.
Церемонията на военното гробище, възстановено по инициатива и със средства на Фондация „Българска памет“, ще събере на едно място представители на държавната власт, общественици и граждани от двете съседни страни.

В Деня на храбростта и празник на българската армия ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на загиналите воини от 11 Македонска дивизия, като в ритуала ще се включат свещеници от двете държави.
Военният мемориал в Ново село, където са погребани 71 български войници, е възстановен през 2006 година на мястото на изоставено военно гробище, като в центъра е изграден общ паметник от камък с изсечен кръст за храброст и надпис „Българио, за тебе те умряха“.
Съвместното честване на 6 май е неоспорим пример за стремежа към добросъседски отношения между двата народа с обща история и европейска перспектива.
Гергьовден започва да се чества още със създаването на Българската армия.

С указ от 9 януари 1880 г. княз Александър Батенберг постановява честването на празника. В началото празникът се отбелязва скромно с панихиди в гарнизоните. От 1931 до 1933 година празникът е честван в София на така наречения „Площад на победите“ в днешния квартал „Лагера“. След това церемонията се провежда на площада пред храм-паметник „Св. Александър Невски“. Като празник на Българската армия Гергьовден е честван до 1953 г. Оттогава до 1991 г. празник на армията е 23 септември – датата, на която се отбелязва началото на Септемврийското въстание от 1923 г.
След промените от 1989 година за Ден на Българската армията е обявен 23 август – началото на Шипченската епопея. Като воински празник обаче 23 август е честван само през 1991 г. и 1992 г. От януари 1993 г. с правителствен указ 6 май отново е възстановен като Ден на храбростта и празник на Българската армия./BNR