Радев: Нашата енергия е в осъзнаване стойността на свободата

На днешния ден преди 140 години бе подписан Санстефанския мирен договор. Той сбъдна мечтата на нашите възрожденци – всички българи да живеят в една свободна държава. „Този блян живя само няколко месеца. Погреба го Берлинският конгрес. В цяла Европа романтичният устрем на XIX век загина под откосите на драматичния XX век.

Но споменът за пролетта на 1878 г. ще остане в непреходното българско вдъхновение. Това е споменът за държавността на младите хъшове, селяни, които с цената на живота си върнаха българския въпрос в европейския дневен ред”, каза в своето слово по време на тържествената проверка-заря в памет на героите от Освобождението президентът на България Румен Радев.

Споменът за Виктор Юго и Макгахан, които чуха стоновете на Панагюрище и Батак, това е споменът за братския устрем на руското общество, който доказа, че православните българи не са сами. „Него ние няма да забравим. Няма да забравим и словата и манифеста на император Александър II, който обявява война на османската империя, защото така изисква чувството за справедливост и нашето собствено достойнство”, допълни в своето слово българският президент.

По полетата на Руско-турската освободителна война загинаха много войни от много народи – руснаци, румънци, финландци, украинци, беларуси, поляци, литовци, сърби и черногорци. За всички тях България е последен дом. Тях ние почитаме като свои герои. 140 години по-късно трябва да помним нашата история, защото другите не забравят тяхната. „Нашата българска историческа енергия не е в носталгията по отминало величие, а в осъзнаването на стойността на свободата, в нашия дълг на мъчениците, които платиха цената, в светлия идеал за чистата и свята република. Да живее България”, каза президентът Радев./fakti.bg/