Къщата на улица Манго, Сандра Сиснерос

КЪЩАТА НА УЛИЦА МАНГО
Сандра Сиснерос

Стр.   128
Цена: 10 лв.
ISBN:  978-619-735-000-5

Добре дошли в „Къщата на улица Манго„!

С над 5 милиона продадени екземпляра в цял свят, преводи на повече от 20 езика – бестселърът „Къщата на улица Манго“ от американската писателка Сандра Сиснерос пристига в България окичен с куп престижни отличия. Само през последния месец авторката получи две нови награди – Национален медал на САЩ за изкуство за приноса ѝ в американския разказ (връчен ѝ от президента Барак Обама) и приза на американския „ПЕН център“ в раздел „Creative Nonfiction Award“ за най-новата ѝ книга „A House of My Own“.

Романът е с особена граматика на английски език, която преводачът Стефан Русинов се е стремил да запази и предаде адекватно на български. Историите могат да бъдат четени поотделно и общо, както казва самата авторка – всяка от тях е като мънисто на огърлица.

Героиня в тях е Есперанса Кордеро, мексикано-американско момиче, което расте в мизерен квартал на Чикаго. Литературните критици смятат, че тези истории помагат на останалите да разберат как живеят хората в квартала. Есперанса, чието име означава Надежда, иска да се премести на по-хубаво място. Надява се на по-добър живот другаде. С помощта на героинята си Сиснерос описва какво е състоянието на „нещо без име“, както се чувства Есперанса. Това е срамът, самобичуването, че не си достатъчно добър.

В САЩ книгата на Сиснерос се появява през 1984 и става литературна сензация. Печели „American Book Award“ и за няколко години авторката взима по две стъпала наведнъж в йерархията от „никому неизвестна“ до „класика“. Към днешна дата изучават „Къщата на улица Манго“ в началните училища, гимназиите и университетите като ярък представител на жанра „coming-of-age novel“. Сиснерос е сред факторите и в т.нар. „чикано литература“, създавана в Съединените щати от автори с мексикански корени.

Сандра Сиснерос (1954 г.) е американска писателка с мексикански произход, автор на стихосбирки, сборници с разкази и романи. Най-известна е с романа „Къщата на улица Манго“ (1984 г.), който вече е класика на американската чикано литература и представителен за американското минималистично писане, наред с нещата на Реймънд Карвър, Ейми Хемпел, Грейс Пейли и т.н. Съставен е от трийсетина миниатюри, независими една от друга, но обвързани от разказвачката Есперанса, улица Манго и няколко повтарящи се герои.