Рекорден брой участници бележи дни преди края си кампанията “Читателска щафета”

По-малко от 10 дни преди края на „Читателска щафета 5: Патилански приключения“, децата от 6 до 13 г., изпратили формуляри за участие вече са 1307, което е рекорд за националната кампания за насърчаване на четенето. Това е броят на получените по пощата към 4 януари формуляри, удостоверяващи прочита на поне 3 от книгите за съвременни патиланци и пакостници, включени в щафетата. Общият брой на прочетените книги към момента е 4685.

Поради по-продължителната зимна ваканция в цялата страна, фондация „Детски книги“ удължи срока за включване в кампанията до 13.01.2017 г.

“Данните потвърждават убеждението ни, че децата предпочитат да четат съвременни книги с интригуващи герои, които приличат на самите тях, като Малкия Никола, Ужасния Хенри, Макси, Майлс и Найлс.Например, най-четена до момента е поредицата за „Ужасния Хенри“ с 355 прочетени книги.”, разказва Валентина Стоева, председател на Съвета на фондация “Детски книги”.

Петото издание на кампанията регистрира засилен интерес от страна на децата в предучилищни групи. До момента в щафетата са се включили 116 деца на 6 г. Най-много са 8-годишните читатели – 376, следвани от 7-годишните – 263 и 9-годишните – 250. Наблюдава се рязък спад на участниците над 10 години: 40 на 11 г., 24 на 12 г. и само 6 на 13 г., което засилва увереността ни, че възпитаването на любов към четенето трябва да започва от най-ранна детска възраст.

В три от предишните издания на кампанията най-голям бе броят на щафетниците от Силистра. Получените до момента формуляри на деца от крайдунавския град са 326, което им отрежда временното първо място преди края на кампанията на 13 януари. Веднага след тях, във временното класиране по градове се нареждат Разград (129 деца), София (101 деца) и Русе (79 деца).
В продължение на усилията за насърчаване на четенето, в рамките на кампанията „Читателска щафета“, фондация „Детски книги” предизвика децата да се включат в конкурса „Патилански комикс” като разкажат по избор своя пакост, любима история от включените в щафетата книги или от „Патиланско царство” на Ран Босилек.

„Силата на комиксите да превръщат децата в читатели е неоспорима. Те са чудесен инструмент за развиване не само на четенето, но и на уменията за писане и учене като цяло. Именно затова избрахме комикс формат за творбите за конкурса ни. За наша радост, интересът на децата към създаването на комикси е голям.” обяснява изпълнителния директор на фондацията Лора Филипова.

Новият срок за включване в конкурса е 13.01.2017 г. Желаещите могат да изпращат своите творби по пощата на адрес: За “Читателска щафета”, 1113 София, п.к. 204 (важи пощенското клеймо) или снимки по мейл на [email protected]. Най-впечатляващият комикс ще донесе на автора си графичен таблет за рисуване на комикси и книга „Първи стъпки в комикса“ на Петър Станимиров. Победителят ще бъде обявен по време на детския книжен празник в края на януари 2017 г.

За “Читателска щафета”

„Читателска щафета 5: Патилански приключения“ e новаторска кампания за насърчаване на четенето, администрирана от фондация „Детски книги“. Петото й издание се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Регионален грант“ на VivacomFund и Български център за нестопанско право (БЦНП).

Партньори са сайтът „Аз чета”, Детски дневник, сайтът „Данибон“, НЧ „Читалище.то-2014“ – София и верига книжарници Orange Center. Книгите, включени в кампанията, са на издателствата “ФЮТ”, “Колибри”, “ПАН” и “Сиела”.

За Детски книги

Фондация “Детски книги” е съсредоточена изцяло в организирането на проекти и инициативи за насърчаване на четенето сред децата, стимулиране координацията и взаимодействието между всички институции и лица, свързани с детското четене. Проекти на фондацията са сайт Detskiknigi.com и Награда “Бисерче вълшебно”. В края на 2015 г. фондация “Детски книги” е избрана за номинираща организация от България за 2017 г. в престижната международна награда за детско-юношеска литература “Астрид Линдгрен”. Тя се връчва от Шведския съвет по изкуствата, а победителят получава 5 млн. шведски крони (приблизително 500 000 евро). Сред допустимите кандидатури са писатели, илюстратори, автори на устно творчество и активисти за повишаване на грамотността.
Фондация Детски книги
www.detskiknigi.com