На Бабинден се пожелава челядта да се множи както водните капки

Според обичая всяка жена, която се е ползвала от услугите на бабата при раждането на рожбата си, отива в дома й, полива й ритуално вода, за да си измие ръцете и я  дарява  със сапун и нова бяла кърпа. По време на празника „бабата” – народната акушерка, изкъпва децата, родени през изминалата година. Ритуалът е съпроводен с благословии и намазване на децата с мед и масло. За малчуганите са подготвени и различни подаръци. Младите майки даряват на бабата вълна и обредни кравайчета.

Бабата приема даровете, изтръсква ръцете си и пожелава челядта да се множи както се разпръскват капките от ръцете й. Закичва жените с китки за здраве и ги кани на обяд в дома си. Бабите-акушерки напътстват младите булки как да се грижат за новородените деца, за да са живи и здрави.

На много места в страната „бабата”, младите майки и свекървите отиват на реката и се къпят за живот и берекет.

Обичаите имат магически характер и са свързани с пречистващата сила на водата. По време на празника не се допускат мъже.

Този празник е езически и идва от далечните праславянски времена, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан.

Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие.
www.radioplovdiv.bg