Странджанската народна певица Теодора Стамболиева: „Странджанската песен е в душата ми!“

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Теодора Стамболиева е млада и талантлива народна певица от Странджа. Родена е на 18-ти октомври 1984-та година в Бургас. Завършила е СОУ „Добри Чинтулов“ със специалност „Народно пеене“. По-късно се дипломира в АМТИИ в Пловдив в специалността „Изпълнителско изкуство“ в класа по народно пеене на Анка Кушлева. Израснала е в семейство, в което народната песен винаги е била на почит. stambolieva1

Дядо й Тодор Стамболиев бил известен странджански гайдар. И днес певицата си спомня с много любов и топлина за онези незабравими мигове, когато в къщата им дядо й засвирвал любима гайдарска мелодия, а тя и сестра й му пригласяли.Само тя обаче продължава традицията и се посвещава на любимата й странджанска народна песен.Затова певицата споделя: „Пея от малка.Странджанската песен е легнала дъбоко в душата ми.Пея песни от всички фолклорни области, но странджанската обичам най-много!“.
Теодора Стамболиева притежава лиричен и мек тембър, песните й са изпълнени с много топлина,енергия и специфична орнаментика. Чуеш ли ги веднъж, ще се влюбиш в тях завинаги.Бавните й песни са автентични, а по-бързите са авторски.Обработките на изпълненията й са дело предимно на Пейо Пеев и Георги Андреев

.stambolieva2

Първият й самостоятелен албум „Дар от Странджа“ излиза през 2003-та година. Аранжиментите в него са на Желязко Жеков.Най-популярните й народни песни са: „Снощи съм,мале,минала“, „Чухте ли,мъри“,“Ах,да знаеше, стара ле, мале“, „Хубава Яна“,“Стоян из бахча ходеше“, „Залюбих,мале,момче хубаво“, „Мъка ми,мале“,“Хабава Мара“, „Стоян отгоре вървеше“.
Странджанските песни на Теодора Стамболиева са вдъхновение и наслада за всички почитатели на народната песен.Тя е от малкото млади народни певици, които придържайки се към автентичния първообраз на народната песен,дават надежда и смисъл за нейното бъдеще.

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА


Антон Гърдев

[email protected]