Неделният порой наводни Пловдив

Пороен дъжд се изля привечер в Пловдив. Бурята се разрази около 17,45 часа и продължи 30-ина минути. Улиците за секунди опустяха от минувачи, дъждът ги превърна буквално в реки. Ул. „Елхова гора“ „преля“ като водопад в ул. Ген. Данаил Николаев“.

Облачният фронт премина над града, придружен от гръмотевици. По данни на очевидци лека градушка се е изсипала в района на бул. „Свобода“ до Братската могила, както и в квартал Прослав.

Жълт код за дъжд и гръмотевични бури е в сила за днешната неделя за 18 области на страната, сред които е и Пловдвска.

От Националния институт по метеорология и хидрология при БАН съобщиха за очаквани сумарни количества валежи между 15 и 35 литра на квадратен метър. В отделни райони не са изключени интензивни локални извалявания с по-големи количества.

Утре времето ще се задържи дъждовно. Прогнозата на синоптиците е за обилни валежи, главно в Северна България. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър и с него ще продължи да нахлува хладен въздух. Температурите още малко ще се понижат и преобладаващите минимални ще бъдат между 8 и 13 градуса, а максималните – между 12 и 17 градуса. Привечер от запад валежите ще започнат да спират и облачността да се разкъсва./BNR