В Пловдив се открива международният фестивал „Черната кутия“

Деветият международен фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия“ се открива тази вечер в  Пловдив. Шестнадесет международни спектакъла и 5 български ще бъдат представени в рамките на 7 дни. Програмата включва театър, пърформанс, съвременен танц, както и концерти и творчески ателиета.

Тази година за първия фестивален ден организаторите са предвидили три събития.  В Културен център „Тракарт“ от 17 часа  ще бъде представено танцово соло и видео инсталация “Земя”. Половин час по късно до фонтантите пред Общината ще започне акробатично шоу, включващо бийт бокс и жонглиране.

Официалното откриване е с френската постановка “Как едва успях да не размажа съпругa си” от 19 часа на сцената на ГДК” Борис Христов”. Спектакълът е инспириран от “Чуждата жена и мъжът под кревата“ – водевил в две действия по едноименния разказ на Ф. М. Достоевски . Зрителите ще видят високата класа на френския театър на живо, комични ситуации, хумор и танц.

В програмата на фестивала и тази година е предвидена вечер на съвременния танц на 2 юни, но като цяло акцентът на деветия фестивал се поставя върху театъра, коментират организаторите.  По традиция в програмата има и пловдивското участие, на 4 юни – с дебют на Михаела Гривева и Боряна Тангулова.  Тази година  можем да се насладим още на театрални и танцови постановки от Австрия, Белгия, Ирландия, САЩ Унгария ,Ирландия, Полша и Италия.

Закриването ще се състои на 6-ти юни в Камерна зала на Драматичния театър с гръцката постановка “Другата страна” от Деян Дуковски..

Един от най-стойностните международни фестивали за театър и съвременен танц „Черната кутия“печели все повече авторитет и признание. „До момента имаме над 600 апликации и желаещите да участват в него всяка година се увилчават”, допълни създателят на фестивала Недялко Славов. От своя страна Валери Кьорленски, изпълнителният директор на фондация „Пловдив 2019”,допълни, че това е първото голямо културно събитие, което се случва след официалното признаване на Пловдив за европейска столица на културата.

Партньори на 9-то фестивално издание са Министерството на културата и Община Пловдив, Посолството на Израел, Посолството на САЩ, Посолството на Белгия, Посолството на Австрия, Италиански културен институт, Полски институт, Унгарски културен институт, Градски дом на културата „Борис Христов“, Драматичен театър — Пловдив, Културен център „Тракарт“ и Общински Институт “ Старинен Пловдив”./BNR