Идва Нощта на музеите – вижте събитията в Пловдив и Асеновград!

Всички пловдивски музеи ще се включат в Нощта на музеите тази вечер.

Входът ще бъде свободен за всички желаещи да разгледат залите на Археологическия музей в Пловдив. Там е експонирана изложбата ”Античните съкровища на Брестовица”, където интерес представлява уникалният бронзов боен параден шлем на знатен тракиец на стойност близо 2 милиона евро. Етнографският музей ще е отворен от 18 до 24 часа. Там са експонирани две изложби – едната посветена на розите от Карловския музей, другата е за метеорологията. Работят и залите с постоянните изложби.

Регионален исторически музей – Пловдив ще работи с две от своите експозиции: „Съединение на България от 1885 г.” и „Българско Възраждане”. Обектите ще работят от 9:30 ч. сутринта до 1:00 ч. вечерта. Днес сградата на Областното събрания на Източна Румелия (пл. „Съединение” № 1) ще приюти Нощ на азиатското кино, а входът ще бъде свободен след 16:00 ч.

Къщата на Димитър Георгиади (ул. „Цанко Лавренов” № 1) ще представи музейна изложба, посветена на Найден Геров и демонстрации с хладно и огнестрелно оръжие на пловдивското дружество „Родолюбие”, а входът ще бъде свободен след 18:00 ч.

За Европeйската нощ на музеите, ОИ “Старинен Пловдив“ ще предложи на посетителите си разнородна и богата програма – музите на всички изкуства ще си дадат среща в Стария град и в Малката базилика. В Балабановата къща ще се състои премиера на книгата на Катя Зографова „Знаменити, Забравени, Забранени“. Авторката привлича читателите си с нестандартенпоглед към българската литература от ХХ век с акцент върху забранените по време на тоталитаризма писатели. Отново в Балабановата къща ще бъде открита изложбата „КОНЕКЦИЯ 2“ – живопис, склуптура, графика и металопластика на единадесет млади художници от Македония, завършили Националната художествена академия в София.

Другата локация на събитията за нощта на музеите е Малката базилика. Там довечера ученици от НХГ ”Цанко Лавренов” ще открият изложбата „Античният дух на Пловдив“, в която ще представят свои мозаечни пана. По-късновокална формация ще зарадва публиката с концерта „ВЕЧЕРНА СЕРЕНАДА”.

Първата археологическа смарт експозиция „В зората на цивилизацията“ ще бъде представена в Историческия музей в Асеновград. Тя се състои от 20 табла, които показват откритията от раннонеолитния център край село Мулдава. В Нощта на музеите отворени за посетители ще бъдат Етнографската къща и старинното училище „Св. Георги“. /BNR