Discovery Channel: За зрителите ни България е туристическа дестинация № 1 за Европа, правим и филм за Пловдив

Жерар де Фровил и Иван Тотев

България е дестинация номер едно  за  зрителите на Discovery Channel  сочи проучване на популярния канал. Това съобщи Жерар де Фровил – представител на Discovery Channel при откриването  на VI международна среща на туроператорите в Пловдив.

Той обясни, че  е направено проучване сред 35 хиляди зрители на телевизията и страната ни е била посочена като най-желаната дестинация за туризъм в Европа и място което биха посетили още тази година.

„Това е в резултат от кампанията на Министерството на туризма, която представя България с видеоклип по 4 телевизионни канала, обясни Жерар де Фровил, който е представител на Discovery в Париж.

2015-04-22_21.51.34
снимки: filibe.com

Колегата му Лоурънс Пейвли, който отговаря за международните връзки в Discovery в Лондон, допълни, че Пловдив е изключително интересен град за проектите на канала. „Сега ще направим много снимки, а в плановете ни е и да се върнем за да направим филм за града, каза за Радио Пловдив Лоурънс  Пейвли.

2015-04-22_21.48.41
снимки: filibe.com

Във форумът, които ще продължи до 25 април, участват представители на над 110 туристически организации от 16 държави от три континента, сред които Великобритания, Франция, Германия, Турция, Алжир, Кипър, Сърбия, Румъния, Хърватия, Грузия. Кметовете Пловдив Иван Тотев и на Солун Янис Бутарис, в присъствието на зам.-министъра на туризма Ирена Георгиева, откриха  международна среща на туроператорите. Все по-важно е и за всички присъстващи тук провеждането на тези срещи, каза в приветствието си Тотев. Според него организирането на този форум два пъти в годината и събирането на заинтересованите от туризъм и бизнес се оправдава.

Ирена Георгиева подчерта, че сътрудничеството между общината, държавата и частния бизнес в сектора е напълно оправдано и успешно. Мотото за тази година на Министерството на туризма е културно-историческото наследство, каза Георгиева и добави, че за целта са разработени поредица от тематични маршрути, сред които са „Софийската Света гора“, „По пътя на траките“, „Столици и градове на българските царе и патриарси“, „Морските градове на България“. В тази връзка започва процедура за създаване на организация за управление на туристическите райони, каза още зам.-министърът.

Солун и Пловдив са много близки, с обща история и можем да извлечем полза от това,че сме съседи, посочи  кметът на гръцкия град Янис Бутарис. Той изрази надежда, че с общи усилия двете общини могат да подобрят живота на гражданите си.

По последни данни, предоставени от НСИ, градът бележи 10,16 на сто ръст на реализираните нощувки за първите два месеца на годината спрямо същия период на 2014 г. Пловдив е и с най-добри показатели за първите януари и февруари 2015 г. в сравнение с останалите водещи градове в България. Според общината една от причините е спечелената титла „Европейска столица на културата за 2019 г.“ и стартиралите в тази връзка проекти и събития. /БНР