Обновените фонтани в Цар-Симеоновата градина „ще запеят“ на 24 май

Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина ще  бъдат открити на 24 май, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев

Съоръжението е готово и са направени няколко проби и на трите фонтана, но късно през нощта, за да се запази в тайна атракцията. Според Тотев предстои още една нощна репетиция,  за да бъдат пробвани фонтаните заедно с музиката.

За откриванeто се очаква представители на Европейската комисия. По думите на кмета всички водни площи в парка са възстановени, а в езерото срещу Централна поща ще бъдат пуснати 200 златни рибки.

Той подчерта, че вложените средства в  градината са 7 милиона лева и досега не е правена такава мащабна реконструкция. За да се гарантира инвестицията и да се запази изграденото,  вечe са монтирани видеокамери за денонощно наблюдение на всички входове на Цар-Симеоновата градина. Разкрити са и два нови щата за  озеленители и поддръжка на осветлението в парка, а обходна денонощна двойка ще следи за реда в градината.

Общината има готовност, ако  нарушенията и вандалските прояви зачестят, да бъдат монтирани камери и във вътрешността на парка, съобщи още градоначалникът.

Той откри днес новата зона за игра на шах в парка. Шестте маси, които са заварени с болтове за земята, бяха преместени от пространството до фонтана на Деметра, заради течащия там ремонт.

Кметът изрази надежда, че клубовете по шах в града ще започнат редовно да организират открити срещи, а мястото ще предизвика интереса на пловдивчани./БНР