Microsoft Office ще е безплатен за устройства под 10 инча

Microsoft обяви, че популярният Office пакет с приложения ще се предлага безплатно за всички устройства с размер на екрана под 10 инча. Приложенията и сега са достъпни свободно, но се очакваше това да е временно.

В официалния блог на MIcrosoft Кърк Кьонигсбауър, който е корпоративен вицепрезидент на Office 365 Client Apps, заявява, че Office ще остане безплатен за всички мобилни устройства.

„В момента използваме размера на екрана, за да определяме кои устройства са за персонална употреба и кои за професионална. Нашето проучване показва, че всичко с екран 10.1 инча и по-малък е мобилно устройство. Тоест най-вероятно го използвате в движение, когато не е практично да използвате PC или Mac. Вероятно не използвате клавиатура или мишка, а разчитате на сензорния дисплей. Освен това вероятно не е „професионален“ таблет, който е направен за дизайн или презентации“, коментира Кьонигсбауър.

Тъй като желанието на Microsoft е Office 365 да е безплатен за персонална употреба на мобилни устройства, компанията ще разчита на класификацията си според размера на екрана. Мобилната версия на Office ще предлага безплатен преглед и редакция на документи.

Разбира се, ще има и платена версия, която е по-желание. Тя ще дава повече функции за редакция, подобрена интеграция между приложенията и по-високо ниво на сигурност.

Софтуерния гигант се надява, че това ще повиши интереса към Office 365. Компанията има нова стратегия, която гласи, че най-популярните й услуги трябва да са достъпни за възможно най-много потребители, включително и на конкурентни платформи. Кьонигсбауър изтъква, че стратегията вече дава резултат.

Office за iOS е изтеглен над 80 млн. пъти, а абонаментите за Office 365 Home и Office 365 Personal са се повишили с 30% само през последното тримесечие. С увеличаване на наличието на софтуерния пакет и за още повече устройства, компанията очаква, че повече потребители ще се абонират и за платените версии./Dnevnik