„Самсунг“: Внимавайте какво говорите пред включен телевизор

Компанията „Самсунг“ предупреди клиентите си да внимават какво говорят пред включен телевизор от т.нар. smart категория и особено да не споделят лични данни.

Причината е, че при активирана услуга за командване на устройството с думи, то регистрира всичко, казано пред екрана и го изпраща на компанията производител „или на трета страна“.

Всъщност, много от предимствата на Smart TV са достъпни, само при включена Voice Recognition. Други специализирани услуги могат да се ползват, само ако е задействана системата за разпознаване през вградената камера на жестове и разпознаване лицето на човека пред телевизора. Те могат да бъдат изключени през менюто, но тогава се ограничава способността на компанията да предлага на клиента си информация според собствените му предпочитания.

Улесненията на Smart TV се дължат на събирането на информация за това какво е гледано, поръчано онлайн, изтеглено от интернет или използвано чрез т.нар. стрийм през „Самсунг“ приложения на телевизора или на други устройства.

Компанията получава също така данни когато клиентът е маркирал нещо с Like, Dislike, Watch Now или други бутони от менюто. Събира се информация при издирването на конкретно видео съдържание, включително IP адреса, конфигурирането на устройството и програмите в него, какъв браузър се използва и кои страници в интернет са търсени.

Защитници на личното пространство коментират пред Би Би Си, че всичко това им напомня на антиутопия на Джордж Оруел. Корин Макшери, адвокат в неправителствена организация по въпросите на т.нар. дигитални права, казва пред изданието „Дейли бийст“, че в „Самсунг“ под „трета страна“ вероятно имат предвид подизпълнител, разработващ обръщането на говор в текст. Пред Би Би Си потвърдиха от „Самсунг“, че става дума за компанията Nuance.

„Самсунг“ също така детайлно обясняват, че всичко това става със съгласието на клиента, който задейства услугата voice recognition от дистанционното си и когато тя е активна, на екрана се появява изображение на микрофон. Компанията твърди още, че не съхранява гласовите данни и не ги продава на никого.

Би Би Си припомня, че и други производители на „интелигентни телевизори“ са имали проблеми със събирането и обработката на данни от потребителя. В края на 2013г. такъв е бил случаят с LG TV във Великобритания. /Дневник/