Увеличават възрастта за пенсиониране и осигуровките за пенсия

Днес се очаква повече яснота по новата пенсионна реформа. Освен увеличаване на възрастта за пенсиониране се предвижда и ръст на осигурителните вноски за пенсия и безработица, както и намаляване броя на хората с инвалидни пенсии.

Тези предложения на социалните експерти бяха одобрени от финансовото министерство, а днес ще бъдат прдеставени официално от вицепремиера Йордан Хистосков.

Консултативният съвет по пенсионната реформа предлага три варианта за вдигане възрастта за пенсиониране. Първият е възрастта за мъжете и жените да расте всяка година с по 4 месеца докато мъжете станат 65 години, а жените – 64 години. Вторият вариант предвижда възрастта на мъжете започва да расте с по месец, а на жените с по два. И така докато мъжете станат 65 години, а жените – 63 години. И трети вариант – същото увеличение на възрастта, но докато жени и мъже се изравняват на 65 годишна възраст.

В момента повишаването на пенсионната възраст за най-масовата трета категория труд е замразено – за мъжете е 63 г. и 8 месеца, а за жените – 60 г. и 8 месеца.

Консултативният съвет по пенсионната реформа предлага още да се въведе минимална възраст за пенсиониране при военните, полицаите и служителите на правосъдното министерство. В момента те се пенсионират само при 27 години стаж, от които 18 в съответната система, без ограничение във възрастта.

Предвижда се до 2029 г. да се запази възможността за по-ранно излизане в заслужен отдих и на работещите при вредни условия, но възрастта им ще се вдига с по 6 месеца ежегодно.

Най-вероятно ще се увеличава и осигуровката за пенсия – с 1 процент от 2015 и още един от 2019 година. Еднократно от догодина ще нарасне и вноската за безработица. Увеличенията ще донесат на бюджета на НОИ допълнителни 309 милиона лева.

С 2.4% ще се увеличи пенсията от юли догодина – показват разчетите на финансовото министерство. Така минималната пенсия ще нарасне точно с 3 лева и 9 стотинки. /БНР/