Фотографска изложба в подкрепа на духовното богатство на региона

С фотографска изложба на 19-те манастира в пловдивска епархия стартира кампанията на вестник „Марица“ – „Богатствата на Южна България: Манастирите“. Великолепните снимки са дело на фотографа Неделиян Нешев.

nnesvev
Неделиян Нешев.

Експозицията е разположена на главната улица на Пловдив до 3 ноември и се осъществява с подкрепата на Пловдивската Света митрополия и община Пловдив, а на сайта на вестника всеки може да гласува за избран от него манастир и да направи дарение за святото място, което е грабнало сърцето му, в специално открита набирателна сметка. Целта на акцията е да се опази културно-историческото и религиозното наследство в района. Заедно с фотографската изложба започва и информационна кампания, в която ще бъдат представени подробно всички избрани манастири.

Освен добре познатите от района ще бъдат включени и някои като Мулдавският манастир „Св. Петка“, които са в тежко състояние и се нуждаят спешно от ремонт. Част от манастира изгаря при пожар през 2010 година, а в момента покривът на църквата и част от подпорните стени се рушат и има опасност тя да се срути.

Във време на трудности българският народ винаги е търсил и намирал упование в религията си, Българската православна църква играе важна роля в живота ни. Популяризирането на нейните съкровища е важно и в контекста на кандидатурата на Пловдив да бъде културна столица на Европа през 2019 г.

Така ще помогнем на туризма, ще подтикнем пловдивчани и гостите на града да посетят тези места с идеята да се увеличи чуждестранният интерес към културните ценности в нашия регион, заяви зам.-кметът по културата Стефан Стоянов

На събитието присъства и Знеполски епископ Арсений, който заяви, че инициативата поставя акцент върху богатото ни духовно и историческо минало, а манастирите пазят духа на нашите предци, които са вложили сърце и талант в изобразителното изкуство, архитектурата, певческото умение. Дядо Арсений каза, че лично неговият път към Бога минава през Калоферския манастир, където е получил първите духовни напътствия.

Наш дълг е да опазим манастирите и да ги предадем за идните поколения като завет и с чувство на гордост, смятат и колегите журналисти, които апелират към пловдивчани и гостите на града да се включат в кампанията. /Darik/