Дядо надхитри Енергото

75-годишен инженер не плаща нито стотинка за ток и произвежда сам електричество. Васил Владиков е познат в пловдивския район „Тракия“ като дядото с 40-те соларни панела.

Половината е монтирал на терасата, другата половина са в коридора на апартамента. Слънчевата енергия му осигурява мощност от 1000 вата, с която захранва бойлер, осветление, телевизор и други уреди.

В къщата му има всичко от съвременната електроника. Старае се да използва техника от най-висок клас. Спестявал от пенсията по 2 лева на ден в продължение на три години, за да събере 9 хиляди лева, които инвестира в соларните панели.

„Безплатният ток струва скъпо, но имам толкова енергия, която не мога да оползотворя до края на живота си“, каза в интервю за Дарик радио дядо Васко. Отказал се доброволно от услугите на електроснабдителното дружество. Съветва хората, които се притесняват от поредното увеличение на цената на тока, да ползват климатик, тъй като това е най-ефективният уред.

В момента той разработва генератор за електричество, с който да захрани един от трите климатика, които има. Пенсионерът иска да патентова в Германия създадения от него генератор на ток, след като приключи с разработката на изобретението. /Darik/