Каназирева: ГЕРБ вкарва Пловдив в 90 млн. дългове и разпродава имоти на безценица

Групата „Обединение за Пловдив” няма да подкрепи на предстоящата сесия споразумението с Европейската банка за нов заем в размер на 14,2 млн. евро, както и проектобюджета за 2015 г., в който са предвидени четири нови кредита. Това обяви лидерът на съветниците Дани Каназирева. 

Ако се върнем в годините назад, ще видим, как Пловдив все по-дълбоко затъва в дългове, коментира тя. За 2015 г. община Пловдив предвижда да изтегли нови заеми за 45 млн. лева.

Заедно с вече взетите кредити задълженията почти стигат 90 млн. лева, изравнявайки се с годишните приходи, мотивира се Каназирева. Според нея общината няма да може да се справи, ако погасява кредити по девет договора, планирани в проектобюджета.

Дани Каназирева смята, че всеки пловдивчанин трябва да зададе въпрос на каква цена ни излиза един квадратен метър асфалт и дали е разумно да продължаваме да затъваме в милиони левове дългове, които ще изплащат и нашите деца.

Що се отнася до договора с Европейската банка, общината за пореден път е прецакана страна с десетки задължения, счита юристката.

Тя е убедена, че във финансовата политика ГЕРБ в Пловдив не прави нищо по-различно от предшествениците си, осигурявайки приходи чрез увеличението на местните данъци и такси, тегленето на огромни банкови заеми и разпродажба на общински имоти. На предстоящата общинска сесия за пореден път е предложена продажба общо на 5486 кв.м. за средна цена 252 лева или 130 евро на квадрат, посочват от Обединение за Пловдив, като определят предложенията като продажби на безценица. /BNR/