Любовен рак поразява 100 жени за година

Лекари настояват за ваксина преди първия полов акт

2808214а

Драстично увеличение на рака на шийката на матката отчитат в бившия Онкодиспансер. Преди 1997 г. специалистите са правили по 12 операции на тежки случаи годишно, за първите 7 месеца на 2014-а са 70. Ако тенденцията се запази, до края на годината ще са 100, а може и повече.

Идват все по-занемарени случаи заради липсваща профилактика. От една страна – жените нехаят, от друга – много лекари смятат, че на млади момичета цитонамазка не трябва да се прави, коментира ръководителят на онкогинекологичното отделение д-р Арман Христамян.

Причина за „любовния” рак е човешкият папиломен вирус /HPV/. Срещу него има ваксина, която е препоръчителна за момичетата около 12 години – преди първия полов акт.  Може да се прави и от възрастни жени, които вече са имали контакти, но след като се докаже, че не са носители на вируса.

Колкото повече контакти извън двойката има, толкова рискът от заразяване е по-голям. Всеки външен партньор увеличава опасността от инфектиране с вируса с 15 процента. Ако имаме 6-7 партньори опасността е почти 100-процентова, обясни д-р Христамян. Той подчерта, че цитонамазката е задължителна всека година. Още след началото на сексуалния живот трябва да започнат прегледи и изследвания. /Марица/