ДАНС арестува кметица в Пловдив

ДАНС арестува кметицата на пловдивския район „Централен” Райна Петрова заради нарушения при доставките на хранителни продукти за детски градини, ясли и кухни.

Райна Петрова реже лентата на нова детска градина в район „Централен” с кмета на Пловдив Иван Тотев

Кметицата е била задържана в сряда, а вчера е пусната на свобода срещу 5000 лв. гаранция. Повдигнати са й две обвинения – за длъжностно престъпление и за търговия с влияние, съобщи говорителят на окръжната прокуратура Галина Андреева-Минчева. Вече било внесено и искане в съда Петрова да бъде отстранена от длъжност.

Тя лансирала една и съща фирма – „Надежда 2000”, да печели търговете. В единия от случаите поръчката била за 1,354 млн. лв. и докато друга фирма обжалвала конкурса, кметицата сключила договор с „Надежда 2000”.

Дружеството доставяло на забавачниците храни с изтекъл срок на годност, включително гранясала риба, при това на високи цени. Килограм грозде струвал 7,50 лв., а в пика им черешите се продавали на 3,50 лв. Петрова е подписала с „Надежда 2000” и друг договор за 376 000 лв. Според прокуратурата тя е притиснала служител на кметството да го парафира.

reklama_faces_maimun

В знак на благодарност от „Надежда 2000” възнаградили кметицата и нейната дъщеря Даниела с ваучери на стойност 10 000 лв. за екскурзия до Тайланд.

В края на юни ДАНС задържа собственичката на фирмата Надежда Минчева, а по-рано стана ясно, че кметската дъщеря е била съдружник с нея в дружеството „Олимпия 2011”.

Заради престъпленията по служба Петрова е заплашена от 1 година до 8 години затвор и лишаване от правото да заема обществени и държавни длъжности. /Монитор/