Безплатни изследвания за хепатит започват пред Централна поща

Безплатни скринингови изследвания за хепатит B и C и информационни активности за хепатит А ще се проведат  днес в Пловдив  на площад „Централен” (до пощата).

Всички желаещи ще могат да вземат участие в акцията в часовия интервал от 12:00 до 17:00 ч., като приемът ще е без предварително записване.

Изследванията за хепатит B и C ще се провеждат в мобилен кабинет, като скринингът се извършва с капка кръв от пръста, а резултатите от него се получават на място. Хората, с установен положителен резултат ще бъдат насочвани към специалист за уточняване на състоянието им.

Най-разпространените видове хепатит у нас са: А, B и C. Хепатит А е познат още като „Болестта на мръсните ръце“, тъй като се заразата се пренася по фекално-орален път и въпреки че в по-голямата част от случаите страдащите се излекуват напълно и развиват доживотен имунитет, при някои пациенти заболяването протича изключително тежко, като оставя заразения нетродуспособен за 30 до 50 дни. Само в Европа заболелите от хепатит В и С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират.

Най-сигурната превенция е имунизацията срещу хепатит A и B. Срещу хепатит C не съществува ваксина.

Повече информация за кампанията и за всички въпроси, свързани с вирусните хепатити, може да получите на сайта на НСБХ „Хепасист” www.hepasist.org и на Фейсбук страницата www.facebook.com/Hepasist, както и на горещата линия на Национална пациентска организация 0700 10 515 (всеки делничен ден между 12:00 и 17:00 ч.) /БНР/