Данъчни провериха чейнджбюрата в региона

30 обменни бюра провериха за седмица инспекторите от Националната агенция по приходите (НАП) в Пловдив.Обектите се намират на територията на областите Пловдив, Пазарджик и Кърджали, като на места контролните действия се осъществяват съвместно с органите на реда от МВР, съобщават от агенцията.

При проверките досега в трите области не са констатирани отклонения във валутните курсове над допустимото. В две бюра са засечени нередности само в издаването на бордеро по сделката, уточняват от НАП.

Проверките в бюрата и финансовите къщи за обмяна на валута започнаха с настъпването на активния летен сезон и след постъпили сигнали от граждани, че се правят сделки с валута по неразрешени от законодателството курсове. Според действащата нормативна уредба обменните бюра могат да търгуват с валута по курс, който се различава с не повече от 5% от фиксинга на БНБ за деня.

От НАП напомнят, че за всяка сделка по покупка или продажба на валута трябва да се издава документ. Ако граждани установят нарушение, могат да сигнализират за това на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор или чрез електронната поща на агенцията