НИКОЛАЙ ДОБРЕВ – „МОРСКО СИНЬО“ – ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС

С идването на астрономическото лято  галерия Аспект  е превзета от морско настроение, защото за втори път тук със своите сини платна гостува живописецът Николай Добрев. И докато първата му самостоятелна изложба беше през септември 2012г. и носеше малко носталгичен поглед към отминаващото лято, то сега, в края на юни, морските пейзажи на художника ни карат да закопнеем за пясък и море, са жарко лятно слънце и бягство от проблемите на делника.

Николай Добрев е класически пейзажист.  Морето, планината, българските села и малки градчета са в центъра на дългогодишното му творчество. И все пак морето си остава неговата голяма любов, което е донякъде парадоксално, защото той всъщност е „балканджия“ –  роден и израснал, а и сега живее в Ловеч. Но както сам споделя, морските градчета, играта на цветовете и особената светлина на морската вода са неизчерпаемият му извор на вдъхновение. Когато видях картините, сякаш ме плисна морска вълна, усетих морския бриз, миризмата на водорасли и риба, чух крясъка на чайките – асоциацията беше толкова истинска и натрапчива, че веднага се обадих на автора и му казах, че вече съм измислила заглавие на изложбата, „Морско синьо“. В тридесетината платна действително преобладават морските сюжети – пейзажи от любимия на художника Балчик, от Созопол, Черноморец и Тюленово – все места, запазили романтиката на миналото, но и променящи се пред очите на твореца.   Особено място в картините заема и архитектурата – красивите къщи на юг и на север по Черноморието, които често променят облика си заради умишлена човешка намеса. В подбраните за изложбата картини не липсват и идилични пейзажи от постепенно изчезващите български селца със старите разкривени къщи и огради,с отрупаните плодни дръвчета и кучешките колиби, като дори и те са обагрени в любимото синьо – нещо, което кара цялата експозиция да звучи единно и монолитно. Ако изобщо можем да говорим за нещо различно, то това са сюжетите, почерпени от Николай Добрев при пътуванията му в Северна Гърция : пейзажи от Халкидики, Кавала и остров Тасос. А какво по-морско синьо би могъл да си представи човек от гръцкото крайбрежие? Именно в тези картини внушението е изведено до крайност – безбрежното синьо море среща в далечината бездънното синьо небе, а на преден план ни очаква запазена маса на крайбрежната таверна, от където се открива поглед към плуващите в залива корабчета. Как да не ти се прииска веднага да стегнеш куфарите…

Накрая бих искала да кажа и няколко думи за качествата на Николай Добрев като художник. Той е възпитаник на ранната школа на Великотърновския университет, откъдето са излезли значими имена в съвременното ни изобразително изкуство. Работейки дълги години в областта на пейзажната жив опис, Николай е създал свой характерен стил, отличаващ се с мека хармоничност на цветовата гама и вмъкване на доста графични елементи, които го характеризират като великолепен рисувач. Като резултат неговата живопис се характеризира с висок професионализъм и ненатрапчива естетика. А що се отнася до  „Морско синьо“, то надали има по-подходяща изложба за край на пролетния сезон и начало на летните пътувания и ваканции. Всеки зрител,прекрачил прага на галерия Аспект ще си тръгне зареден с настроение и копнеж, а защо не и с платно, запечатало част от „синия свят“ на Николай Добрев.