Спешната помощ си отива?

Медиците от Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив обявяват подкрепата си към протеста на своите колеги от столицата, които протестират срещу ескалиращата агресия и за достойно заплащане на труда.

Лекарите са категорични, че условията на работа са еднакви във всички големи градове на страната. Текучеството на медици продължава, а свободните места само в Центъра за спешна медициска помощ са 40.

Десет лекари са напуснали от началото на годината, а един още в първия ден на юли, съобщи доктор Димитър Христозов, заместник-директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив. Дневната смяна се обслужва от 7 екипа, а нощната от 6, заяви доктор Ангел Миков – член на Националната асоциация на работещите в спешната помощ:

От ръководството на Центъра за спешна медицинска помощ обаче подчертаха, че въпреки трудностите, екипите през лятото няма да се редуцират, но за сметка на извънреден труд на наличния персонал. Липсата на кадри се обяснява с ниското заплащане и ежедневния стрес на който са подложени медиците. 90% от колегите работят на ентусиазъм, а млади лекари в системата почти няма, твърди доктор Ангел Миков.

Пловдивските медици подкрепят протестите на столичните си колеги, но не се надяват проблемите на спешната помощ да се решат. /БНР/