11-ти Международен фестивал на Франкофонската песен „Златен ключ“

Трескави финални дни отброява календарът до откриването на най-големия музикален форум на Балканския полуостров за мелодични шансони, а именно единадесетият по ред Международният фестивал за франкофонска песен „Златен ключ“ – Пловдив 2014.

fm1

И тази година Почетното консулство на Франция – Алианс Франсез Пловдив организира това събитие, включено в Културния календар на Община Пловдив, а както повелява традицията – негов водещ ще бъде самият основател на Фестивала и Кавалер на Академичните палми Бернар Руо.

Всички концерти на тазгодишното издание ще са в залите на Градския дом на културата „Борис Христов“, който ще бъде и сцена на уникалната по рода си изложба на Френска Висша мода. Ефирните и елегантни модели на световния дизайнер Пенг Саенпинта ще придадат допълнителен блясък и френски шик на предстоящите фестивални дни.

Откриването е 26 юни от 19:30ч.

В духа на междукултурния диалог, като специален поздрав от България към целия франкофонски свят, Фестивалът ще стартира с Мистерията на българските гласове и космичната песен „Излел е Дельо хайдутин“. Концертът ще продължи с участието на българските лауреати, печелили конкурса през изминалите години, които са подготвили и акапелни изпълнения и завладяваща хореография.

Сред звездните имена е и Антония Маркова – гласовитата пловдивска прима, първият лауреат на Фестивала „Златен ключ“, ще изненада публиката с нова визия и перфектно сценично представяне.

Към националните финалисти ще се присъединят и много международни гости, които пристигат в града ни специално, за да бъдат част от трепетните фестивални дни. Това са чаровните и талантливи изпълнители от Франция, Турция, Украйна, Словакия и Румъния.

На 27 юни ще се проведе финалът на националния конкурс за франкофонска песен, като в състезанието има изпълнители от цяла България.

Публиката ще има отново възможност да гласува за своя фаворит, а компетентно международно жури ще оценява участниците, които тази година се състезават за различните специални награди, като награда на Френския институт за България и наградата на Пиер Фабр. Н.П. Ксавие Лапер дьо Кабан ще връчи лично голямата награда – златна гривна, уникалната авторска изработка на майстора бижутер Тодор Кузмов.

На гала-вечерта на 28 юни, отново в Дома на културата, всички изпълнители ще разпръснат звезден блясък и ще подарят един неповторим франкофонски спектакъл на пловдивчани. На сцената френски шансони ще интерпретират всички гост-изпълнители от чужбина, както и българските лауреати и финалисти.

За втора поредна година на пл. „Стефан Стамболов“ пред Община Пловдив ще се проведе и „Френска седмица“ в дните от 23 до 29 юни. Като атракция за всички жители и гости на града е предвидена възможността да видят и пробват автомобила на годината според Женевския салон, докато дамите ще имат удоволствието да бъдат безплатно гримирани от професионалистите на Пиер Фабр и да научат тъкностите на добрата грижа за ръце и нокти от екипа на Стар Нейлз.

На площада всеки един ще намери по нещо интересно и желано, както и шансът да открие своето ново работно място с възможностите, които Телюс Интернешънъл представя. А за още по-добро лятно настроение, там ще ви очакват много томболи, игри и изненади!

Чрез огромната международна комуникация, за която Почетното консулство на Франция – Алианс Франсез се погрижи с пускането на специален рекламен клип по най-голямата франкофонска телевизия в света TV5 Monde, фестивалът за франкофонска песен „Златен ключ“ рекламира Пловдив по света и подкрепя кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019г.

Началният час на концертите е 19,30ч. в Градски дом на културата „Борис Христов“. Входът за е свободен, както е форматът на проявата във всички държави по света, и е с изключителното съдействие на Община Пловдив!