Мият улиците в Пловдив с маркуч, ако не вали

В ранни зори, още по тъмното, бяха изкарани на работа всички работници на общинските предприятия „Чистота“ и „Градини и паркове“ – близо 1000 души, въпреки че имаха почивен ден.

Ходили сме да викаме чистачките по домовете, като повечето от тях живеят в „Столипиново“, разказа директорът на „Чистота“ Иван Стоянов. Почти през целия ден жените отпушваха шахтите, задръстени с кал, листа и клони.   Днес ще мият улиците с маркуч,  ако не вали.

Най-много паднали клони има в районите „Западен“ и „Централен“, каза Стоянов.  На малките улици, включително и по „Иван Вазов“, счупените клони бяха струпани по тротоарите, докато не се вдигнат със самосвали. Стараем се да отстраняваме щетите максимално бързо, целият персонал на предприятието е на работа, увери шефът на „Градини и паркове“ Стоян Алексиев.

Още в един часа през нощта нашите  екипи излязоха навън да се борят със стихията, имаше и доста граждани, които доброволно помагаха, благодаря на всички, каза кметът Иван Тотев. Той похвали поддръжката на дъждоприемните шахти, тъй като били изчистени и по-лесно беше да се освободят от наносите на калта и падналите листа. Ако шахтите не бяха поддържани, улиците щяха да са под вода няколко дни, подчерта Тотев.

Телефоните на дежурните в общината бяха загрели до червено от сигнали, беше като в дискотека, разказа зам.-кметът по обществен ред и сигурност Александър Държиков, който цяла нощ е будувал заради бурята.  Пловдивчани са звънели на телефон 112, който има директна връзка с центъра в общината. Мнозина търсили помощ за наводнените изби. За течове са алармирали обитателите дори на нови кооперации. Центърът е оборудван добре, хората са обучени и реагират светкавично, каза Държиков.

Най-важното е, че няма жертви, както и данни за контузени хора, има няколко повредени коли заради паднали клони и дървета, допълни зам.-кметът. /Марица/