Изложба на унгарски занаяти откриват в Етнографския

Eтнографска изложба „Народно приложно изкуство от унгарския град Кечкемет” ще бъде открита в Етнографски музей – Пловдив.

Тя е част от колекцията на Музея на унгарското народно приложно изкуство, която е най-голямата в Унгария. В нея са представени предмети, които са изработени и украсени в духа на унгарското народно изкуство – дърворезба, керамика, тъкани, бродерия и др.

Творбите на народното приложно изкуство откриват и връщат към живот потънали в забрава техники и занаяти. Например образци на шевици, което са били използвани някога за декорация на вече излезли от употреба облекла се пригаждат към съвременните нужди и вкусове.

Създават се предмети, дрехи и домашен текстил, които могат да бъдат използвани и днес. Така богатата народна култура се съхранява през вековете. /радио Пловдив/

One thought on “Изложба на унгарски занаяти откриват в Етнографския”

  1. Обожавам такива изложби, винаги са ми интересни. Жалко, че тази нямам възможност да я видя. Според мен трябва някъде да се постват снимки от изложбата за такива като мен, за да можем и ние да се порадваме 🙂

Коментари са забранени.