Представят бестселъра „Екзодус“ в ПУ

Световноизвестният бестселър „Екзодус“ ще бъде представен в ПУ „Паисий Хилендарски“. Представянето на книгата на американския писател Леон Юрис се организира от Философско-историческият факултет на университета и издателство „Балмс Бук”. За автора и неговото произведение, в Аудитория 5 на университета ще говорят Емил Кало и Валентин Кръстев, а избрани откъси ще прочете актьорът Стоян Алексиев.

„Екзодус“ е определена за литературен феномен с международно значение – роман, чийто сюжет се развива възходящо, разказващ за едно от най-драматичните геополитически събития на 20 век. Едно от безспорните качества на този роман, заемащ второ място в една интернет класация на 100-те най-велики еврейски книги, е въздействието му, сграбчващото сърцата на най-широк кръг от читатели.

Книгата пресъздава историята за възкръсването на Израел по един невероятен начин. През 1960 г. „Екзодус” е филмиран, в главната роля играе Пол Нюман. През 1971 г. е игран и мюзикъл на Бродуей. Романът изиграва огромна роля за националното осъзнаване на евреите в СССР, след като е публикуван на руски през 1973 г. /радио Пловдив/