Цветан Василев е финансирал първата покупка на медии от майката на Пеевски

Вестниците на Ирена Кръстева „Монитор“, „Телеграф“ и „Политика“, които Делян Пеевски нарича „моите медии“, са купени с кредит от Корпоративна търговска банка на Цветан Василев, съобщи „Биволъ“, като се позова на проверка на Софийска градска прокуратура (СГП), поискана по реда на Закона за достъп до информация от Народното събрание.

Този факт е съобщаван в разследване на „Капитал“ още през 2010 година. Тогава медиата припомня и разговор на журналист с Василев от началото на 2009г., в който той казва, че „вестниците са много сериозен проект, който си е мой проект и го реализирам чрез Ирена. В смисъл – аз работя и в други сфери така: някой който движи текущата работа, аз участвам във финансирането.“ През годините Василев е потвърждавал и други интереси в медиите като консултант за ТВ7 или идеята за нейното партньорство със CNN, но през последната почти година след събитията и протестите срещу Пеевски, той се опитва да се разграничи.

В средата на февруари от КТБ, чийто мажоритарен собственик в Василев изпратиха писмо дори до Европейската комисия по повод на публикация във вестник „Сега“, в което заявяваха, че твърдението, че банкерът е „кредитор“ на Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, е грешно.

Проверката, предоставена на „Биволъ“ е направена през 2009 г. по инициатива на депутата Митко Димитров („Атака“), а първоначално информацията за проверката е била отказана от прокуратурата. От документите се вижда, че кредитът от КТБ е взет през юли 2007 г., а през ноември 2007 г. е изплатен след продажба на акциите на „Монитор“ ООД и „Пресмаркет“ ООД в капитала на „Обединени български вестници“ АД.

В този период Цветан Василев и Ирен Кръстева са в борда на „Обединени български вестници“ АД, създадена за приватизацията на ИПК Родина, пише „Биволъ“, който отбелязва, че има данни за кредитиране от КТБ на свързани лица в нарушение на закона, които обаче ДАНС и СГП не са изследвали.

Прокурор Ангел Илиев, който е подписал постановлението за липса на данни за престъпление, подаде оставка през март миналата година като апелативен прокурор на София, след като беше изслушан във Висшия съдебен съвет заради дисциплинарното производство срещу него. Той за кратко оглавяваше важната апелативна прокуратура, след като се беше появил в надпреварата за поста изненадващо и спечели със солидното мнозинство от 18 гласа „за“.

От КТБ твърдяха в писмото пред Брюксел, че печатни и електронни медии водят целенасочена и злонамерена кампания срещу банката и  Василев, а председателят на управителния съвет на КТБ се свързва необосновано икономически и юридически с Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева, като му се приписва и финансиране на медии.Формално „Монитор“, „Телеграф“ и „Политика“ принадлежат на Ирена Кръстева, но нейният син, който стана за кратко и председател на ДАНС, говори за тях като за „моите медии“.

Проверката е била направена от ДАНС през 2009 г. От постановлението на Илиев става ясно, че той е проверил и стара преписка, образувана по сигнал на Славчо Кънчев, председател на Асоциацията за борба с корупцията в България за неясни банкови обезпечения по сделката за вестниците. Тази преписка е била прекратена след проверка и липса на данни за престъпления в началото на януари 2008г. и приложена към проверката през 2009г.

Славчо Кънчев е баща на Делян Пеевски, но от негови интервюта преди години стана ясно, че те не са в добри отношения и той дори се разграничи от сина си. /Дневник/