20% от достъпните лекарства може да изчезнат

До 20% от генеричните медикаменти на българския пазар може да изчезнат, ако влязат в сила нови, увеличени с до 400% такси, които компаниите да плащат на агенцията по лекарствата за досиетата на своите вече регистрирани и нови препарати.

За това сигнализира вчера Българската генерична фармацевтична асоциация (БГ Фарма). Точната прогноза за опасността направи пред „Труд“ председателят й Николай Хаджидончев. Според колегата му Валентин Димитров, член на УС на БГ Фарма, при най-черния сценарий може да се изтеглят не до 20%, а до 50% от медикаментите в портфолиото на голяма генерична компания.

Оказва се, че увеличението на тарифите е следствие на методика на Министерството на финансите, която се отнася за всички такси, плащани в държавата. „Преди 2 седмици изпратихме писмо до МФ, описвайки какъв ще бъде ефектът от повишението на таксите и с молба за среща, но досега не сме получили отговор“, заяви Владимир Афенлиев, член на УС на БГ Фарма. Той посочи, че двете най-големи фармакомпании, чиито производствени мощности са у нас (над 60% от опаковките, купувани от болните българи, са техни) ще трябва да плащат годишно над 1 млн. лв. повече за такси. Средната цена на лекарство, произведено у нас, е 3-4 лв., затова завишени с до 400% такси ще ги „зачеркнат“ от мрежата, ще се стигне и до съкращения на работници в индустрията. „Правителството обеща да намали административната тежест върху бизнеса. Затова се надяваме на диалог и подобни тарифи да не станат факт“, заявиха още от БГ Фарма.

Асоциацията алармира още, че поне с 1 г. ще се забави навлизането на нови генерици с поредното преструктуриране на съвета по цени и реимбурсиране, който ще мине от правителството към здравното министерство. Причина е, че всяка такава трансформация спира работния процес, вместо да улеснява дейността му. А забавянето значи и увеличаване на разходите на здравната каса. Само през последните 5 г. средната цена на лечение у нас с влизането на генерици се е понижила с 23%, а достъпът до терапия се е повишил с 80% за 7-те основни терапевтични групи. Става дума за класовете медикаменти – ангиотензин II антагонисти, ползвани при лечението на сърдечносъдови заболявания, антидепресанти, антиепилептици, антипсихотици, срещу язви, холестеролни регулатори и средства срещу диабет.

Заради заиграването със страховете на пациентите, на които се съобщава, че генеричните препарати нямат същите качества като оригиналите (а генериците са като иновативните, но с изтекъл патент), компания ще трябва да унищожи медикаменти за трансплантирани за 500 000 лв. Че и да плати за това. Причината – в последните 2 г. лекари не изписват на пациенти генерични имуносупресори, а само оригинални. /Труд/