Театралите на Пловдив чакат Икар в шест категории

Съюзът на артистите в България връчва днес  Националните награди „ИКАР” . Церемонията се провежда в  международния ден на театъра, 27 март. Тази година Драматичният театър в Пловдив е единственият извън столицата с най-много номинации за 2014 година, предава Дарик.

Въпреки трудностите и проблемите, които съпътстваха сезона и липсата на голяма зала, театралите от града под тепетата се състезават в цели шест категории.

Иван Добчев ще се бори в категорията за режисура със спектакъла, който стана любим не само на пловдивската публика, а пожъна огромни успехи и на сцените из страната – „Възвишение”.

Постановката е номинирана и в още една категория – за дебют, в която ще се състезава младият актьор Красимир Василев, оставил ярка следа с ролята си на Асенчо в спектакъла по текст на Милен Русков.

Пиесата „Дисни трилър” на Стайко Мурджев е предложена в три категории – за „Авторска музика” на Петър Дундаков, за „Сценография” на Петьо Митев и за „Майсторско техническо осъществяване”.

Великолепният моноспектакъл „Глас”, който скоро получи и Наградата на обществото на независимите театрални критици, е с номинация за Елена Алексиева в категорията „Драматургичен текст”.

Директорът на Драматичен театър – Пловдив Кръстьо Кръстев заяви специално за Дарик: Хубаво е, когато оценяват труда ти. Много съм щастлив от номинациите, защото те показват, че усилията на хората, които работят в нашия театър са забелязани и това признание е именно за тях. И въпреки трудностите, които ни съпътстваха през изминалата година, доказахме, че театърът ни го има и винаги ще го има, и че е намерил своето достойно място в театралното пространство на България.  Честит празник на всички и стискам палци наградите да дойдат при нас.

Куклен театър – Пловдив също е номиниран за драматургията и режисурата на  Веселка Кунчева за моноспектакъла за възрастни   „Аз, Сизиф“ , дело на продуцентска къща „Контраст филмс“.

Тази година „ИКАР” ще бъде връчен на Стефан Мавродиев за изключителен творчески принос, което съвпада и с неговия 70 годишен юбилей. А наградата за чест и достойнство, лично избрана от шефа на САБ Христо Мутафчиев, ще получи актьорът Михаил Хаджиилийков. /Марица/