Най-младият асистент по хирургия работи в Пловдив

PaunovНай-младият асистент по хирургия е 25-годишният Любомир Паунов. Младият лекар наскоро е завършил Медицинския факултет на Медицинския университет в Пловдив и вече работи в Клиника по специална хирургия към УМБАЛ „Св. Георги” в града.

„За мен работата в областта на медицината е една голяма отговорност, която приемаш още щом се захванеш с изучаването на науката”, твърди д-р Паунов.

Той е трето поколение лекар и никога не се е колебаел какво да учи. Твърди, че хирургията е в кръвта му и още от дете е искал като порасне да стане лекар.

„Тази професия е свързана със спасяването на човешки живот, което е едно голямо предизвикателство всеки ден, още повече, че винаги има какво да научиш и да приложиш, за да спасиш човешки живот”, казва най-младият асистент у нас.

Скоро Любомир ще започне да специализира хирургия. В момента взима участие в различни операции всеки ден. Дава дневни и нощни дежурства. По време на всяка смяна му се налага да се справя с тежки случаи.

„Всеки пациент е уникален сам по себе си, няма два еднакви случая. Непрекъснато трябва да мислиш за точната диагноза и други заболявания, протичащи със сходни симптоми, да назначиш правилната консултация, изследвания и лечение.”, казва младият лекар.

Любомир Паунов се гордее с качественото образование, което е получил като възпитаник на Медицинския университет в Пловдив.

„В университета се научих да анализирам и да съпоставям. Смея да твърдя, че МУ-Пловдив е една изключителна база за обучение, от която са излезли едни от най-големите имена в българската медицина”, твърди д-р Паунов.

След 10 години най-младият асистент у нас вижда бъдещето си в България.

„В България завърших, в България започнах да работя и след 10 години отново се виждам тук. Независимо от проблемите със здравеопазването, които има държавата, негативното отношение на хората към докторската гилдия, което за мен е напълно неоправдано и фактът, че заплатите на българските лекари са несравними със средните за Европа, считам, че всеки камък си тежи на мястото, а моето място е тук в България.”, казва най-младият асистент у нас.

Той е благодарен на родителите си за подкрепата, на началника на клиниката професор Ангел Учиков и на колегите, с които работи в момента.