Пеевски заплашва президента, ГЕРБ и „Капитал“

prezidentАктивисти на „Протестна мрежа“ внесоха днес сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров за организирана престъпна група около депутата от ДПС Делян Пеевски, шефа на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев и близкия до тях бивш водещ Николай Бареков.

Няколко часа по-късно Пеевски и Бареков реагираха през сайта „Пик“. Двата коментара си приличат в обвиненията и в отправянето на заплахи, а от обясненията им остава впечатлението, че са чели сигнала. И Пеевски, и Бареков атакуват заради сезирането президента, политици и единия от издателите на „Капитал“ и „Дневник“ Иво Прокопиев.

Привечер официално съобщение разпространи и КТБ, която опровергава сигнала и „твърденията в него“. Вносителите не са разпространявали сигнала, те само коментираха кои са основните неща в 17-те страници.

Делян Пеевски заплашва държавния глава, ГЕРБ и кръга „Капитал“ (както нарича медиите от групата) с думите

„няма да ме спрете. Ще стигна докрай“

без да е ясно какво има предвид. Той казва, че ще изнесе всички „данни за тези кръгове, няма да оставя нищо скрито-покрито“.

Пеевски определя сигнала като „пореден жалък опит“ за дискредитиране на него и семейството му от „Капитал“ и „техните благодетели от ГЕРБ“ (това твърдение е невярно – бел.ред.) и заявява, че не се притеснява от „някакви медийни публикации, оформени в папчица под формата на сигнал“.

При внасянето на сигнала, беше обяснено, че в него се съдържат данни от декларациите на Пеевски пред Сметната палата, от Имотния и Търговския регистри и че той „обобщава факти, които са станали публично достояние от публикации в медиите“.

Пеевски твърди, че „въпросните публикации, разбира се, са излезли в техните медии, изтупани са от прахта на архива им и сега ги размахват като знаме“, с което

оставя впечатлението, че е запознат със съдържанието на сигнала

(той не е публичен – бел.ред.). Депутатът добавя още, че „всичко това са лъжи и дори се радвам, че ги пращат за проверка“.

Към президента депутатът от ДПС се обръща отново многозначително с думите „хубаво е и Росен Плевнелиев да има памет как е станал президент“. Пеевски отново говори за „медиите на моето семейство“.

Лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков пък обяви, че „Протестна мрежа се е превърнала в адвокат на олигархията“. Той също оставя впечатление, че е запознат със самия сигнал, като твърди, че е „изцяло по публикации в „Капитал“. Прокуратурата няма право да изпраща сигнала до лицата, които засяга.

Бареков се изкарва жертва на политическата мафия, заявява, че до 10 дни ще внесе в парламента Закона за чисти ръце и оттук нататък „ще разберем кой кой е по гласовете, които ще събере той в пленарната зала“ и припомня заплахите си какво ще се случи, когато „България без цензура“ спечели изборите – „всички политици, които са прекрачили законите ще лежат в затворите.

При внасянето на сигнала по-рано днес

активистите обявиха това като началото на операция „Чисти ръце“

за която те говорят от средата на октомври 2013 и чиято цел е изваждането на мафията от обществения живот, установяване на върховенство на закона, разделение на властите и връщане на смисъла на демократичните институции.

„Проверката за законосъобразност на дейността на банките в България е отговорност на регулаторния орган БНБ и на одитиращи дружества. Да се вмени подобна отговорност на Прокуратурата би значело да се криминализира кредитната и банкова дейност като цяло“, е коментарът на КТБ за внесения сигнал, цитиран от БиТиВи.

От съобщение на банката, разпространено от агенция „Фокус“, става ясно, че и те явно са чели сигнала, защото заявяват: „Според КТБ АД сигналът на „Протестна мрежа“ до Прокуратурата, както и твърденията в него, освен неоснователни, са и неадекватни.“

От КТБ уточняват, че Пеевски и Бареков „нямат участие в нея, нито са акционери“. Банката и председателят на надзорния й съвет Цветан Василев обмислят да заведат иск срещу авторите и вносителите на сигнала за уронване на престижа и авторитета, се казва още в изявлението им.  /Дневник/