Фирма, близка до КТБ и Делян Пеевски, влезе и в пътното строителство

ostavkaКонсорциум, в който „Водстрой 98“ има най-голям дял, подписа договор за северната тангента на София
за 150 млн. лв.

Компанията „Водстрой 98“, смятана за част от кръга около депутата Делян Пеевски и мажоритарния собственик на Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев, започва изпълнението на първия си голям обект в пътното строителство – Северната скоростна тангента на София, на стойност 150 млн. лв. Това е една от най-големите пътни поръчки, финансирани с евросредства през този програмен период.
Изграждането стана възможно след подписването на договорите за финансиране и строителство на отсечката в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) в понеделник. Изпълнител е консорциум ХПВС ССТ, в който „Водстрой 98“ държи 40%. Останалите дялове са на „Хидрострой“ (30%) плюс още 10% през дъщерното му дружество „Пътстрой Бургас“. С по 10% в обединението влизат и „Пътни строежи Велико Търново“ и „Пътинженерингстрой-Т“.

Подписването стана под освирквания и скандирания „Мафия“ от недоволни от ниските обезщетения собственици на отчуждени земи за строителството

Новият участник

От петте компании в обединение ХПВС ССТ единствено „Водстрой 98“ няма опит в пътното строителство, затова пък има най-голям дял. Компанията е специализирана във водните проекти и през последните години натрупа впечатляващ обем от поръчки в тази сфера, както и в строителството на депа за отпадъци.

Изпълнителният директор на дружеството Момчил Борисов също призна, че северната тангента е първият голям пътен проект за „Водстрой 98“ и „затова сме с колегите от „Хидрострой“. Очевидно по тази причина управител на консорциум ХПВС ССТ е изпълнителният директор на „Хидрострой“ Николай Пашов, който подписа договорите с министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и председателя на пътната агенция Стефан Чайков. Самият Пашов доскоро бе общински съветник и член на ГЕРБ, но заяви, че в момента не членува в политическа организация.

Строителството на 16.7-километровата отсечка се очертава като сериозно предизвикателство. Тя е с магистрални габарити (три ленти във всяка посока) и трябва да служи като байпас на северната дъга на софийския околовръстен път. Срокът за изпълнение е 15 месеца, от които четири са за подготовка на технически проект. Самото строителство трябва да започне през август и да приключи до есента на 2015 г., което изисква сериозна подготовка, а всяко забавяне може да застраши финансирането. Трасето се финансира с 230 млн. лв. без ДДС от Европейския фонд за регионално развитие, а само строителството ще струва 150 млн. лв. без ДДС. Още в средата на миналата година северната тангента бе обявена като „спасителен проект“ за оперативна програма „Регионално развитие“, по която имаше риск от загуба на средства заради забавени общински проекти. /Капитал/