Пловдив рекордьор по нови хотели през 2022 г.

Два 5-звездни, един с четири звезди и един 3-звезден: това са новите попълнения в хотелиерския бранш през 2022 г. Ценово първите три са сред най-скъпите в Пловдив и страната – нива от 200-300 лв. за двойна стая, като лидерът с най-висока оферта в града е Vizualiza, а другият 5-звезден дебютант също е под световен бранд – MGallery на Accor.

Рекордът в Пловдив едва ли е постиган през последните десетилетия дори и в столицата. Бумът идва след години застой, в който основните новини бяха за препродажба (например на най-големия хотел от Бедо Доганян към Сава Чоролеев) или ребрандирането на „Империал“ (на майката на екскмета Иван Тотев) в Radisson, или пък затварянето на „Марица“ на Ветко Арабаджиев. Последното по-голямо отваряне пък бе на Best Western Premier Plovdiv Hills преди цели три години. Така след огромния спад през пандемията тази година се очертава ударна за пловдивския хотелиерски пазар, който дотук беше доминиран от бивши държавни приватизирани обекти. Сега градът е много по-индустриално развит и може да разчита на бизнес посетители, а краят на Covid ограниченията доведе и нов прилив на туристи.

Любопитно е, че новите обекти са все инвестиции на пловдивчани, а вдигането на конкуренцията е в по-луксозния сегмент. Пловдив вече имаше 20 обекта с 4 и 5 звезди, сега към петте от най-високия клас се добавят още два (ръст от 40%).

По официални данни приходите от нощувки в града годишно напоследък са достигали 30 млн. лв. Официално в Пловдив към миналата година е имало 99 места за настаняване с над 5.8 хил. легла, като в пиковата дотук 2019 г. са отчетени над половин милион пренощували в цялата област. Сега три от новите хотели са по-скоро малки, един е среден и добавят под 200 нови легла. И триото обекти с най-много легла се запазва непроменено от соца: „Грандхотел Пловдив“ (в миналото „Новотел“) (662), „Парк-хотел Санкт Петербург“ (396) и „Рамада“ (бивш „Тримонциум“) на (290).

Vizualiza

С цена за двойна стая от над 300 лв. през уикендите новият хотел Vizualiza бие дори софийските многозвездни обекти, в които нивата са между 200 и 300 лв. Петзвездният хотел е разположен в реставрирана сграда, построена през 1890 г. от двама търговци на тютюн – Димитър Ставридис и Димитър Маврас. В нея се е помещавала фабриката им за тютюн и папироси „Орел“.

Капацитетът на хотела е за 82 души, като разполага с 45 стаи, 7 апартамента, ресторант с тераса, фитнес, подземен паркинг за 14 автомобила и конферентна зала. Ресторантът се управлява от отделно дружество, чието име носи – „Валере“. Според PR-a на хотела до момента хотелът работи на около 28% запълняемост, като основно гостите му са в града с бизнес цели.

Emporium (MGallery)

На 12 юли бе официално отворен първият хотел в града на световната верига Accor. Хотелът The Emporium Plovdiv оперира под бранда MGallery на френската верига и е първият ѝ смарт хотел на Балканите. Разположен е в строения през 80-те години на миналия век нефункциониращ вече като такъв универсален магазин „Евмолпия“.

До откриването на The Emporium в нея се помещава единствено ресторант „Торро гранде“. Хотелът е пет звезди и има 61 стаи, 12 от които апартаменти, три конферентни зали, единственият в страната Moët&Chandon Champagne Bar&Cocktail, фитнес и СПА зона. Рекламиран е като „умен“, защото гостите имат възможност сами да регулират осветлението и температурата в стаите, които са оборудвани с автоматични завеси и „скрити“ телевизори, които изскачат с натискането на бутон. Специфично за бранда MGallery е собственият аромат, който се създава за всеки от над 100-те им обекта по света. В случая на The Emporium той е на френската Shams Conseils Paris.

Според сайта на Accor цените на двойната стая започват от около 250 лв., а президентският апартамент струва над 1600 лв.

The Emporium Plovdiv – MGallery е петият хотел на Accor в страната. Novotel, Ibis Sofia Airport и Maison Sofia-MGallery в София, както и Ibis Styles Golden Sands Roomer Hotel в Златни пясъци са останалите. През първата половина на 2023 г. се очаква в Okol Lake Park да отвори и първият в страната Pullman. В края на юни тази година PR агенцията на Accor – M3 Communications, обяви проект и за първия Swissôtel в страната, който трябва да посрещне първите си гости в края на 2024 г. в Сапарева баня.


DoubleTree (Hilton)

Историята на сега пуснатия Hilton започва със строителство през май 2018 г., а по-късно идва договорът за бранда DoubleTree by Hilton. Хотелът бе открит през юли, само два дни след The Emporium. Притежава четири звезди и има 162 стаи, четири конферентни зали, два ресторанта, паркинг за 50 автомобила, фитнес и СПА зона. Той се намира на пловдивския булевард „Мария Луиза“, в близост до реставрираната и отворена за посетители Епископска базилика и на пешеходно разстояние от Стария град.

Цените за престой през септември на сайта на веригата DoubleTree са между 130 и 810 лв. според вида на стаята.

Vila Flavia

Въпреки че посреща гости още от лятото, в началото на септември е официалното откриване на още един хотел в Пловдив. При изкопните дейности свързани с реконструкцията на сградата на бъдещия хотел „Вила Флавия“ са открити останки от римски терми, които след проведено спасително археологическо проучване са отлично запазени и експонирани и достъпни за всички гости на хотела.

Хотелът е три звезди и има 12 стаи и 2 апартамента за общо 31 души. Разполага с малък ресторант за закуска, китна кафе градина и панорамна покривна тераса, която е оформена като лаундж зона.

Първоначално идеята е била в сградата да се помещават магазини и стаи за гости, но впоследствие е взето решението да се направи хотел. При проектирането на сградата с цел възстановяването на фасадата до нейната максимална автентичност собствениците са ходили до Държавния архив в София, за да издирят оригиналните планове на сградата изготвени от арх. Джаков и арх. Стойков през 20-те години на миналия век.

източник: Капитал