Пловдив чества 50 години от побратимяването си с японския град Окаяма

През настоящата 2022 година честваме 50 години от побратимяването на градовете Пловдив и Окаяма.

В тази връзка Община Пловдив кани пловдивчани и гости на града на няколко събития, посветени на важната годишнина.

Те започват на 1 юли, когато се открива изложба под надслов „Окаяма: непозната – опозната“, която ще бъде разположена в пространството до Римския стадион. На сцената на Държавен куклен театър – Пловдив ще се играят две представления с вход свободен  –„Принцът на морето и принцът на земята” и „Бомбето“, а във фоайето на Дом на културата „Борис Христов“ ще бъде показана изложба „Икебана и Земята на слънцето“ с демонстрация на Miracle Ikebana по икебана. Пак там се организират и работилници по икебана за деца и за възрастни, както и лекции и беседи по икебана.

Окаяма е един от най-развитите градове в Япония с население от 720 800 жители, утвърден индустриален и търговски център и град, известен с многобройните си културни събития. Пловдив и Окаяма имат близки двустранни отношения от 1972г., когато е подписано официално споразумение за побратимяване между двете общини. Оттогава датират топлите приятелски отношения, развиват се взаимоизгодни партньорски връзки, работи се по общи проекти, един от които е ежегодният обмен на ученици от езиковите гимназии, и регулярно се разменят делегации на високо ниво.

През есента, делегация от Пловдив ще пътува до Окаяма, в отговор на визитата от 2019 г. Тогава ще бъде и официалното откриване на паметника на Христо Ботев, подарък от Пловдив, в един от най-хубавите паркове на Окаяма.  Окаяма е известен с героя от японския фолклор Момотаро. Момотаро идва на този свят, за да се бори срещу злите сили и благодарение на помощта на няколко животни успява да победи злите духове на Демонския остров. Скулптура на този герой е подарена на Пловдив през 1992 година  по случай 20-тата годишнина от побратимяването на двата града. Такива монументи като цяло не са често срещани и по тази причина е изключително символно, че Пловдив получи такъв.

Днес скулптурата на Момотаро от Окаяма напомня на всички посетители на Цар Симеоновата градина в Пловдив, че някъде далеч на Изток има един приятелски настроен народ, който винаги е готов да си сътрудничи с българите. От тази година, в Окаяма ще има бюст с постамент и надпис на три езика на Христо Ботев.

50 години от побратимяването на градовете Пловдив и Окаяма

1-24 юли 2022г., Пловдив

 1 юли – 24 юли, пространство около Римски стадион

11:00 ч.  – Изложба под надслов „Окаяма: непозната – опозната“

Фотографска изложба по случай 50-годишнината от побратимяването на градовете Пловдив и Окаяма. Изложбата ни увлича в приказен разказ за красотата на град Окаяма – богатото културно наследство, впечатляващата архитектура и любопитните детайли от ежедневието на жителите му и прави далечното – близко, а непознатото – познато.

7 юли (четвъртък), Държавен куклен театър – Пловдив

19:00 ч.  –„Принцът на морето и принцът на земята”, вход свободен

Режисьор: Елена Панайотова

Сценография и кукли: Юлияна Войкова – Найман

Музика: Асен Аврамов

Участват: Велизар Евтимов, Александър Караманов, Наталия Василева, Михаела Андонова, Елин Стоянова, Даниела Русева, Димитър Николов Стайко Стайков, Румен Караманов.

Музиканти – изпълнители: Марина Великова и Йордан Вичев

14 юли (четвъртък), Държавен куклен театър – Пловдив

19:00 ч.  – „Бомбето“, вход свободен

Режисьор: Катя Петрова

Сценограф: Рин Ямамура

Музика: Христо Йоцов

Хореография: Анна Пампулова

Участват: Велизар Евтимов, Димитър Николов – Шаблата, Венцеслав Димитров, Елин Стоянова, Балена Ланджева, Ивелин Николов, Наталия Василева, Антония  Кундакова, Стайко Стайков.

15 юли – 19 юли, фоайето на Дом на културата „Борис Христов“

18:00 ч. – Официално откриване на изложбата „Икебана и Земята на слънцето“ с демонстрация по икебана, организирана от Miracle Ikebana. Изложбата съдържа 15 икебана композиции и няколко големи композиции и ще бъде достъпна през целия период от време. Префектура Окаяма е известна като Земята на слънцето, затова за изложбата ще представи композиции в топли, летни, слънчеви багри. Един кът от пространството ще бъде посветен на Коракуен, една от трите най-хубави градини в Япония, която се намира в Окаяма. Демонстрациите ще бъдат направени от Мирослава Иванова Хосен, икебана артист от най-модерната  школа за икебана в света, Sogetsu School of Ikebana. Вход свободен.

 16 юли (събота), фоайето на Дом на културата „Борис Христов“

11:00 – 13:00 ч. – Работилница по икебана за деца, организирана от Miracle Ikebana. Вход свободен. По време на тези работилници участниците ще се запознаят с това изкуство в детайли и ще направят своята „първа икебана”. Вход свободен.

Предварителна регистрация на https://miracleikebana.com/;

15:00 – 17:00 ч. – Работилница по икебана за възрастни, организирана от Miracle Ikebana. Вход свободен. Предварителна регистрация на https://miracleikebana.com/.

17 юли (неделя), фоайето на Дом на културата „Борис Христов“

11:00 – 12:00 ч. – Лекции и беседи по икебана, организирани от Miracle Ikebana. Вход свободен;

16:00 – 17:00 ч. – Лекции и беседи по икебана, организирани от Miracle Ikebana. Вход свободен

18 юли (понеделник), фоайето на Дом на културата „Борис Христов“

18:00 – 19:00 ч. – Лекции и беседи по икебана, организирани от Miracle Ikebana. Вход свободен.

Мисията на Miracle Ikebana е да популяризира японското изкуство икебана в България и извън нея, и така да внесе повече красота и спокойствие в забързаното ежедневие на градските хора. Miracle Ikebana провежда работилници по икебана за деца и възрастни, курсове по икебана, партита и рождени дни, тимбилдинг.

Мирослава Иванова (с японско име Хосен) e лицензиран преподавател по икебана към  Sogetsu School of Ikebana Tokyo и е член на Sogetsu Teachers Association. Тя  се занимава с икебана от 9 години и има най-високата преподавателска степен за България – 3-та степен (Sankyu Shihan), дадена ѝ от мастър инструктор в централата на Согецу – Сумура сенсей.

Мирослава е и председател на Sogetsu Sofia study group в България.

m.filibe.com