Хиляди любители на военната авиация от цялата страна изпълниха авиобаза Граф Игнатиево

 Те наблюдаваха авиошоу по повод 110-та годишнина от първия боен полет на българската бойна авиация и 85 години от връчването на бойните знамена на авиационните подразделения.

Сред гостите бе и президентът Румен Радев, който е и бивш командир на Авиобазата, министърът на отбраната Драгомир Заков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, представители на местната и държавна власт.

Президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев прие почетния строй. Точно в 11:00 часа се състоя и официалното откриване на четиричасовата интензивна, богата летателна програма. Бяха представени елементи от основните мисии и задачи, изпълнявани със самолети МиГ-29, Су-25К, C-27J Спартан, Л-410, L-39ZA, PC-9M и вертолети Ми-24, Ми-17, AS-532AL Cougar, AS-565 Panther и Бел-206, демонстрация на бойните способности на българските пилоти от състава на Военновъздушните и Военноморските сили.

След финала на всяка задача във въздуха, авиационната техника  рулира в непосредствена близост до линията на публиката, така че най-малките зрители да усетят мириса на авиационното гориво.

Статичен показ  запозна посетителите с предназначението и летателните характеристики на авиационна техника на въоръжение във Военновъздушните и Военноморските сили, както и със специалната обслужваща техника на летището. Бяха представени още комплекси и техника от зенитно-ракетни и радиотехнически войски. В отделни центрове посетителите разгледаха и научаиха повече за дейността, авиационното оборудване на самолетите и професионалните отговорности на различните специалисти от състава на ВВС.

В кратките почивки на демонстрациите Представителният оркестър на Военновъздушните сили представи богат репертоар на военни маршове и произведения от филмова музика, рок, джаз, българска естрада, както и народна музика.

Входът в авиобаза Граф Игнатиево в празничния ден бе свободен. От рано сутринта трафикът по пътя Пловдив – Карлово бе затруднен поради огромния интерес към събитието. БДЖ осигури осем допълнителни влака, които пътуваха между Пловдив и Граф Игнатиево за удобен превоз за посетителите на военновъздушната база.

www.bta.bg