Площад „Стефан Стамболов“ приема балонния фест „Фестивал на мечтите“

Събитието е с оригинален, не особено познат у нас интерактивен общностен арт формат, близък до онова, което в англоезичните страни се нарича celebratory art.

26.06.2022 ОТ 10:30 ДО 21:00 ч.
ВХОД: Свободен
КЪДЕ ПЛОЩАД СТЕФАН СТАМБОЛОВ

ФЕСТИВАЛЪТ НА МЕЧТИТЕ е балонен еднодневен фестивал на открито за малки и големи, за „деца“ от всички възрасти, националности, пол и вяра, в който всички отделни компоненти са смислово и оперативно свързани помежду си и организирани около една обща тема: МЕЧТИТЕ, КОИТО НОСИМ В ДУШАТА СИ И КОИТО НИ ОФОРМЯТ КАТО ХОРА.

Разноцветни, пъстри, разнообразни – като хората, които ги създават.

Събитието е с оригинален, не особено познат у нас интерактивен общностен арт формат, близък до онова, което в англоезичните страни се нарича celebratory art. То съчетава в органично единство различни практики от полето на съвременните визуални и перформативни изкуства: инсталация и скулптура (от балони), творчески ателиета, walkabout анимация, immersive theatre, шествие, танцов хепънинг, куклено-театрален перформанс, карнавал. Смисълът на тази оригинална, разчупваща рутинния ритъм на ежедневието арт-интервенция е да се създаде в града неординарно общодостъпно споделено публично празнично пространство и интензивно съвместно позитивно емоционално преживяване, базирано на изкуството.

ЕТО КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ:

С помощта на атрактивна декорация от балони и сред приятна музикална среда и walkabout анимация, предлагана от чудновати фантастични персонажи (част от които на кокили) площад Стефан Стамболов ще се превърне в своеобразен оазис сред „колелото на ежедневието“ и градската глъч – магично поетично пространство на радост, хармония, красота и креативност: ПАВИЛИОН НА МЕЧТИТЕ.

В деня на фестивала всеки пловдивчанин и гост на града ще може да се отбие в него, да се отпусне, оставайки колкото си пожелае. Там ще може да се отдаде на … айляшко настроение, забравяйки за задачите от ежедневието, ще може да се вгледа в себе си, да помечтае и да сподели необезпокояван от никого своя съкровена мечта. Да я визуализира и изрази в избрана от него форма: чрез текст, рисунка, скица, оригами фигура… и да я пусне в специално КОВЧЕЖЕ ЗА МЕЧТИ. Ковчежето ще бъде поставено на постамент в центъра на павилиона. Който пожелае ще има възможност да произнесе своята мечта пред „микрофона“ за МЕЧТИ, предоставен му от чудноватите, симпатични „бели Мечтатели“ – домакините в ПАВИЛИОНА НА МЕЧТИТЕ.

Други чудновати, любезни и весели Мечтатели ще помагат на гостите да се подготвят за специалния кулминационен момент, който ще се случи на финала на феста. Гостите на павилиона ще се научат как да си направят красиви цветни аксесоари от балони – шапка, гривна, диадема, цветя и пр., с който да се „пременят“ за празничния момент. Желаещите ще научат движенията на общия танц на мечтателите и ще се подготвят за общото му изпълнение на финала на феста.

Фестивалът ще завърши с ТЕАТРАЛЕН СПЕКТАКЪЛ, в центъра на който ще бъдат мечтите. Своеобразната КУЛМИНАЦИЯ ще бъде осъществяването на ПОЛЕТА НА МЕЧТИТЕ. Посланията на събраните мечти ще отлетят с помощта на разноцветни балони към висините – към своето сбъдване. Най-високо ще полетят леките, хармонични и светли мечти – тези, които ни издигат и възвисяват, които ни носят хармония, жизненост и простор. Вероятно ще има и по-тежки, тъмни мечти. Какво ще стане с тях – ще разберем по време на спектакъла.

Момента на отварянето на сандъка и осъществяването на ПОЛЕТА НА МЕЧТИТЕ ще бъде интерактивен, в него ще бъдат активно включени всички присъстващи. Всички, които са оставили своите мечти в предишните дни ще бъдат поканени да се съберат заедно около КОВЧЕЖЕТО С МЕЧТИ, украсени със своите балонени аксесоари, заредени с добро настроение и енергия за танци и за празнуване. Финалът ще бъде увенчан от ОБЩИЯ ТАНЦ НА МЕЧТАТЕЛИТЕ, в който ще се включат всички желаещи, които са го разучили по време на престоя си в ПАВИЛИОНА НА МЕЧТИТЕ през изминалите два дни. Разбира се, ще намерим подходящ начин да включим по интерактивен начин и онези които не са имали тази възможност, но са обхванати от емоцията на момента.

ОФОРМЛЕНИЕ НА ПРОСТРАНСТВОТО НА ФЕСТА:

Пространството ще бъде разделено на няколко преливащи една в друга зони, оформени с помощта на сценични платформи и стъпала, шатри и балонена декорация. Мечтателите – домакини в ПАВИЛИОНА НА МЕЧТИТЕ ще бъдат медиатори, обучители и аниматори в дейностите:

Централна зона, в която на специален декориран с балони пиедестал ще бъде разположено и КОВЧЕЖЕТО ЗА МЕЧТИ
В ляво от центъра – зона за изразяване и визуализиране на мечтите, където гостите ще могат да помислят и помечтаят, да ползват необходимите им помагала за писане и рисуване, за да изразят и визуализират своите мечти, които после ще пуснат в КОВЧЕЖЕТО ЗА МЕЧТИ.
В дясно от центъра – Зона за изработване на мечтателски аксесоари от балони, където желаещите – индивидуално или в група – ще бъдат обучени как сами да си направят балонена шапка или друг балонен аксесоар. Ще им бъдат предоставени помпи и консумативи.
В свободното пространство между различните зони желаещите ще могат да разучат Танца на мечтателите.
При „входа“ на ПАВИЛИОНА НА МЕЧТИТЕ – там където има по-голям човекопоток ще е зоната за свободна анимация, в която МЕЧТАТЕЛИ (някои от тях на кокили) с латерни и уреди за аудио-запис ще записват желаещите да произнесат и запишат мечтите си.
BACKSTAGE ЗОНА – разположена дискретно встрани/назад от игралното пространство, обособена с параван или шатра – място където ще се подготвят перформърите, ще отдъхват и където ще се съхранява необходимия реквизит, консумативи и пр.

Този проект смислово продължава темата за АЙЛЯКА – която послужи за основа на проекта ни АЙЛЯК ПАРАД – в чието основно събитие на 4 май 2019 г. се включиха пряко като участници над 380 човека и над 50 доброволни сътрудници, които помагаха с организацията. Темата се разглежда в смисъла (разискван по време на трите проведени дискусии през 2018 г.) изразен в третата секция на АЙЛЯК ПАРАД: „състояние, в което човек е волен и свободен, извън грижи и конкретни ангажименти, освободен от рутинния кръговрат на ежедневието“.

Проект на Фондация „ЖАР Театър-Изкуство-Култура“, част от програма НАСЛЕДСТВО на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

m.filibe.com