Президентът Румен Радев откри Националната конференция за българския език „Език свещен“ в Пловдивския университет

На форума, организиран по инициатива на вицепрезидента на Република България, присъстваха още министърът на образованието и зам.-министрите на културата и външните работи.

Държавният глава Румен Радев откри  Националната конференция за български език „Език свещен“, която се провежда в Ректората на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ по инициатива на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.

Ректорът на ПУ проф. д-р Румен Младенов приветства участниците в конференцията, като ги увери в готовността на академичната общност на Пловдивския университет и на неговото ръководство да подкрепят с действия усилията им в процеса за утвърждаване на позициите на българския език и българската култура по света. „Убеден съм, че днес вие, представителите на българските научно-образователни и културни институции, ще намерите верния и успешния път за бъдещето на нашия език свещен“, допълни той и пожела здраве, енергия и мъдрост в достойната мисия.

„България имаше нужда отдавна да се проведе именно такава конференция“, отбеляза Румен Радев в началото на приветствието си. Той подчерта, че времето и мястото на провеждане на форума са символични, тъй като тази година се отбелязват 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на „История Славянобългарска“. Президентът допълни още, че символичен е и фактът, че в един изключително напрегнат момент, когато България е раздирана от вътрешнополитически противоречия и когато се решават въпроси на полето на международната дипломация, с този форум дебатът се връща там, където му е мястото – за устоите на България като държава, за нашата сплотеност, единство и бъдеще като нация. А това, несъмнено, е нашият език.

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова също приветства участниците в конференцията и изказа своята благодарност към специалистите и членовете на академичните общности. Тя подчерта, че неслучайно днешната конференция се провежда в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и е свързана с двете годишнини на патрона на висшето училище.

Приветствия към участниците в конференцията отправиха още министърът на образованието акад. Николай Денков, заместник-министърът на културата Весела Кондакова и заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова.

Работата на конференцията в отделните панели продължава до края на днешния ден, като основната задача на форума е да очертае мястото на българския език в националните културни и образователни политики, както и в публичната дипломация.

Участниците в конференцията се обединиха около необходимостта от законодателна инициатива и институционална подкрепа за създаване на Национален културен институт.

m.filibe.com