С авторски спектакъл хореографът Румян Занев отпразнува две годишнини

С концерт-спектакъл под наслов „С танците на Румян Занев“ в Разград беше отбелязана 70-годишнината и 45 години творческа дейност на хореографа, бивш директор и дългогодишен художествен ръководител на Капанския ансамбъл.


 

novini

 

 

 


Да запазим уникалния български фолклор

Залата на Общинския културен център се оказа тясна да побере бивши танцьори, колеги, приятели и гости на хореографа.

„Румян Занев е творец, прекрачил границите на традициите. Харизматичен творец, претворил на сцената обичта си към хората в магнетичност, изпълваща душите с хармония и вълшебство. Творец, изградил свой собствен стил в хореографията и запазена марка „Румян Занев““, представи го водещата на празничното събитие Валентина Колева.

В началото на концерта, режисиран от Занев, на сцената се качиха танцьори-ветерани от Капанския ансамбъл и Детския танцов ансамбъл „Лудогорче“. В пъстра китка те припомниха танци, създадени от хореографа. Последваха емблематични негови произведения в изпълнение на танцьорите от Капанския ансамбъл, които бяха на сцената заедно с певците и музикантите от състава.

По повод 70-годишния юбилей и приноса му в популяризирането на българския фолклор Румян Занев беше удостоен с почетния знак на Международната фолклорна асоциация на националните фолклорни федерации и диплом. Те му бяха връчени от генералния секретар на Асоциацията Росен Богданов.

Букет цветя, поздравителен адрес и икона на Света Богородица хореографът получи от директора на Капанския ансамбъл Светослав Стойчев.

С думи на благодарност хореографът се обърна към община Разград за оказаната подкрепа през годините, към танцьорите, музикантите и певиците от Капанския ансамбъл, без които не би могъл да реализира идеите си. Специалните благодарности на твореца получиха и почитателите му през годините, които неизменно са били на авторските му концерти и режисираните от него спектакли. Благодарности имаше и за верните на изкуството ветерани танцьори и за всички, дали по нещичко от себе си за празника.

Румян Занев беше затрупан с букети, кошници с цветя и поздравителни адреси. Най-хубавите цветя за него бяха обаче усмивките и бурните аплодисменти на публиката.

Достоен последовател на фолклорната хореография у нас и на доайените в жанра, особено в лицето на Кирил Дженев, Румян Занев продължава техните идеи и традиции и до днес. Творческата му биография започва през 1977 година като хореограф на Капанския ансамбъл. Той е автор на десетки танцови постановки, изпълнени с неповторим колорит. Именно те определят и облика на Капанския ансамбъл. Авторският танц на Румян Занев „Любовта на ратая“, който се играе в цяла България и в света, е емблематичен, за него има отпечатана пощенска марка в Америка и е единственият танц с пощенска марка в България.

Силата на таланта превръща Румян Занев в един от най-големите майстори на камерния и сюжетно-тематичния танц. Признанието за цялостния принос в развитието на фолклора и съхранението на нематериалното културно наследство на нацията за Румян Занев са наградите „Никола Икономов“ на община Разград, „Златна лира“, „Кристална лира“ и „Кристално огърлие“ на Съюза на Българските музикални и танцови дейци. Той е почетен гражданин на Разград и носител на почетния знак на президента на Република България.

www.bta.bg

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев