Над 5000 участници ще събере Международният фестивал „Фолклорен извор“ в свищовското село Царевец

Над 5000 участници ще събере десетото издание на Международния фестивал „Фолклорен извор“ в свищовското село Царевец от 3 до 7 август.


 

novini

 

 

 


Да запазим уникалния български фолклор


Форумът се провежда под патронажа на Министерство на културата и се организира от Сдружение „Фолклорен извор“, НЧ „Светлина – Царевец 1927”, Община Свищов и Международния съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО – CIOFF.

От тази година, с цел опазване и популяризиране на нематериалното културно наследство, партньор на сдружението е и Националният научен експедиционен клуб ЮНЕСКО.

Първият ден ще бъде посветен на партньорите и съмишлениците, оказали неизменна подкрепа при реализирането и утвърждаването на фестивала „Фолклорен извор“ през всичките 10 години. Ще се направи обзор на постигнатото през годините, ще бъдат обявени нови награди и официално ще бъде открито юбилейното издание.

От 4 до 7 август ще се състои конкурсната част, в която вече са заявили участие над 120 индивидуални изпълнители и 250 състави за автентичен и обработен фолклор. Най-малкият записал се участник през тази година е 4-годишен, а най-възрастният е на 91 години.

В рамките на петте фестивални дни организаторите са подготвили богата и разнообразна програма, в която, освен конкурсните изяви, по линия на CIOFF ще вземат участие изпълнители от Румъния, Република Северна Македония, Мексико и Грузия.

Сред гостите на фестивала ще бъдат и партньорите от Румъния по реализирания трансграничен проект за културен обмен „Традиция и танци – мост над река Дунав“ по Програма Interreg V-A Румъния – България. Сред специалните гости са Формация „Гласовете на традицията“, НФА „Пирин“, НФА „Тракия“, НФА „Филип Кутев“ и Оркестър „Канарите“.

www.bta.bg

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев