Общинска фотоволтаична централа заработи на покрива на Спортното училище

Община Пловдив пусна в експлоатация фотоволтаична централа с мощност 30 kW на покрива на спортна зала „Милен Добрев“ към Спортно училище „Васил Левски“.

Съоръжението е изградено със 76 панела.

Очакваният размер на произвежданата електрическа енергия е около 40-44 MW годишно, които ще се ползват от трите клуба в залата – по вдигане на тежести „Марица“, по бокс „Юнайтед спортс“ и по джудо „Божилова“. В дните, в които потреблението е по-малко от произвежданата електроенергия, излишъкът ще се продава на свободния пазар и Община Пловдив ще реализира допълнителни приходи.

„Радвам се, че съоръжението вече е факт и в сградата ще има зелена енергия от възобновяем източник за собствените си нужди“, коментира заместник-кметът Георги Титюков и допълни, че за съжаление процесът по съгласуване е бавен и отнема близо година.

Към момента Община Пловдив има изградени фотоволтаични системи на покривите на детска градина „Зора“ и СУ „Св. Константин-Кирил Философ“. В процедура по съгласуване на документите е и звено „Майка и бебе“, където ще се монтират мощности от 15 kW. Следващата седмица ще заработят и панелите на три от сградите на КСУ „Св.св. Константин и Елена“ , които са и с батерии за съхранение.

www.plovdiv.bg