САЩ: Русия веднага да отпуши украинските пристанища за износ на зърн

Министърът на земеделието на САЩ Том Вилсак призова Русия незабавно да отвори пристанищата на Украйна, блокирани от руския флот, и да позволи износа на милиони тонове складирано зърно.

„Не бива да използваме храната като оръжие“, заяви Вилсак пред репортери в ООН, предадоха световните агенции.

ООН многократно предупреждава за заплахата от продоволствена световна криза поради недостиг на зърно.

В същото време Русия отрича да пречи на Украйна да изнася жито и слънчоглед. „Ако Украйна разчисти пристанищата от мини, корабите със зърно ще могат да напуснат безпроблемно“, каза Путин.

Москва всъщност използва темата, за да настоява за отмяна на икономическите санкции. Позицията на Кремъл е, че не агресията на Русия, а западните страни били отговорни за продоволствената несигурност.

По този повод американският министър на земеделието Том Вилсак заяви, че американските и европейските санкции не се отнасят за зърно и торове. Обръщайки се към провеждащите се в момента преговори по въпроса, Вилсак заяви, че се надява „Русия да се отнесе сериозно и да преговаря добросъвестно за отварянето на пристанищата и че го прави бързо, защото нуждата е належаща“.

От седмици ООН наблюдава преговорите между Москва, Киев и Анкара как да се обезопаси Черно море за търговски товарни кораби, които да превозват зърното до световните пазари. Подобно споразумение също би позволило на руските торове, които сега са блокирани от санкциите, да се върнат на световния пазар.

В сряда турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че Анкара е готова да бъде домакин на четиристранна среща с представители на ООН, Русия и Украйна за организиране на износа на зърно през Черно море. Съгласно плана могат да бъдат създадени безопасни коридори за износ на зърно от Украйна, без да се чака разминирането в Черно море, смята той.

„Ако Русия отговори положително, в Истанбул ще се проведе четиристранна среща“, каза Чавушоглу.

Срещу кражбите

Временни силози по границата с Украйна ще попречат на Русия да краде украинско зърно и ще гарантират, че зимната реколта няма да бъде загубена поради липса на складове, заяви в четвъртък министърът на земеделието на САЩ Том Вилсак.

„Знаем за обстоятелства и ситуации, в които това се е случвало – руснаци са вземали пшеница от украински фермери“, е посочил Вилсак.

Американската компания за сателитни изображения Maxar Technologies обяви в четвъртък, че през последните няколко месеца кораби под руски флаг са транспортирали украинско зърно до руския съюзник Сирия. Русия неизменно отрича да посяга на украинско жито и слънчоглед.

Министърът на земеделието на САЩ е категоричен, че възстановяването на доставките от украинските черноморски пристанища е най-ефективният и ефикасен начин за износ на зърното.

„Бихме искали пристанищата да бъдат отворени, защото това е най-ефикасният и ефективен начин за транспортиране на това зърно. Но дори и пристанището да е отворено, трябва да има къде да се складира зърното,Така че все пак трябва да има къде да се складира зърното“, коментира Том Вилсак./Сега/