Международната академия Cultart кани младежи от пет държави на обучения по културен мениджмънт

България си партнира с водещи институции в Австрия, Гърция, Италия за развиване на творчески потенциал.

125 младежи на възраст от 18 до 35 години ще се обучават в различни сфери на културния мениджмънт следващите две години.

Организаторите вече обявиха отворени покани за кандидатстване в петте държави партньори по проекта на първата културна академия Cultart. Формата за кандидатстване е изцяло онлайн на сайта на Cultart с краен срок за участие 01.08.2022. Обучението и пребиваването ще са напълно безплатни, като кандидатите ще избират между 5 различни програми в зависимост от техните интереси и опит. Всяка държава партньор по проекта ще предложи най-доброто от своя опит в управлението на културни проекти.

За целта младежите ще могат да участват активно и да почерпят опит на терен в едни от най-успешните издания на фестивали в Пловдив, България, визуални изкуства във Виена, Австрия, сценични изкуства в Йоанина, Гърция, дизайн и архитектура в Лече, Италия, приложни изкуства в Скопие, Северна Македония.

До началото на август българските партньори от фондация „Пловдив 2019“ ще подберат 25 младежи, които да представят Пловдив и България в международния културен проект. От там напомнят на желаещите, че програмите са съставени от 5-дневни интензивни обучения в 10 обучителни модула с водещи практици в областите. Работният език е английски. Фокус в мениджмънт програмата е практическото обучение на участниците чрез уъркшоп сесии и включване в реална творческа среда. Водещи културни организации във всеки град ще очертаят своите основни методи и модели на работа, текущи проекти и събития, а след това ще формулират конкретен мениджмънт казус, който групите ще бъдат предизвикани да разрешат.

От Пловдив 2019 обявяват и конкретните културни институции, които се включват в практическото обучение на Cultart:

  1. Държавна Опера – Пловдив ще е водещата културна институция по програма „Фестивали“ с фокус върху един от най-разпознаваемите и устойчиви фестивали в града и страната „Opera Open”. Участниците в обучението ще имат възможност да научат как се селектира богата на национално и международно ниво програма, как се привличат участници и се управлява екип, какво е да организираш мащабни събития в рамките на 3 месеца на неповторимата сцена на Античен театър, какви са публиките всяка година с особен акцент към изминалите две години и ефектите от пандемията от Covid-19. Академията в Пловдив ще се проведе тази есен от 10-ти до 14-ти октомври 2022 г.
  2. Кунстхале Виена/Kunsthalle Wien. Програма „Визуални изкуства“ ще развие вкус, познания и мениджмънт умения за 25 участници в една от най-престижните културни институции в сферата на съвременното изкуство. Световно известните достойнства на Кунстхале се дължат не само на широката мрежа от контакти с големи имена на артисти и куратори, а и на фокуса им върху разработването на образователни проекти и събития заедно с други културни институции, училища, преподаватели и неформални образователни екипи. В двете си знаменити локации Museumsquartier and Karlsplatz, обучението ще въвлече участниците сред утвърдени автори и практики, както и ще създаде полета за експеримент и достигане до нови теми и подходи в управлението на съвременно творческо съдържание. Програмата в Кунстхале Виена е от 19-ти до 25-ти януари 2023 г.
  3. Четири тематични сцени в театъра в Йоанина – DI.PE.TH.I. очакват групата културни мениджъри от 8-и до 12-ти май 2023 г. по програма „Сценични изкуства“. Класическата старогръцка драматургия заедно със специална детска програма, експериментални събития и модерни спектакли са част от съдържанието, върху което ще се опират практическите задачи по време на уъркшоп сесиите в динамичната програма на регионалния театър в Гърция.
  4. Италианското дизайн студио Valari ще посвети международната група по програма „Дизайн и Архитектура“ в автентичната си практика и във философията как се създават първо метафорични, а след това физически форми и пространства – как проучването, вглеждането в детайлите, рефлексията, „бавното“ в работата води до модерни и иновативни решения за по-доброто разбиране, управление и комуникация на културните продукти. Креативната среда на студио Valari отваря врати от 21-ви до 25-ти ноември 2022 г.
  5. За Програма „Приложни изкуства”, която ще се проведе от 27-ми до 31-ви март 2023 г. в Скопие, Северна Македония ще разкажем съвсем скоро.

Повече за кандидатстването и академията може да намерите ТУК

Cultart в социалните мрежи:  Facebook Instagram  LinkedIn

m.filibe.com